Tess Olofsson: Normbrytande ledarskap på planen

Att vara socialchef och fotbollsdomare har många likheter. Stressiga situationer, granskande ögon och snabba beslut som påverkar många. Tess Olofsson är fotbollsdomare på elitnivå och Sveriges första kvinnliga domare att döma herrar på den nivån. Hennes råd för ett gott ledarskap är att vara sig själv, skaffa rätt kunskap, samarbeta, erkänna sina fel och att vända motgångar till medgångar.

Tess Olofsson var 13 år när hon dömde sin första match. De elvaåriga killarna hon dömde betedde sig inte exemplariskt utan skrek svordomar och könsord åt henne. Som domare var hon helt ensam och bredvid henne stod lagets ledare, tyst och med armarna i kors. Att gå fram till honom och be honom lämna planen krävdes mod. Men hon gjorde det.

– Under min första match som domare ville jag bara blåsa av matchen och lämna in min nyinköpta visselpipa. Men jag bet ihop och slutförde det. Och när jag klev av planen sade en mamma som satt på en filt bredvid fotbollsplanen: ”Gud, vad du är modig!”. De orden gjorde att jag kunde fortsätta. Hon hade sett något positivt i det jag gjorde. Där har vi vuxna ett ansvar, att vara förebilder och visa vägen för hur våra barn och unga kan ta sig vidare, i sina liv och karriärer, säger Tess Olofsson.

Skrivit svensk fotbollshistoria

Och Tess Olofsson klättrade vidare på sin alldeles egen karriärstege. Ingen annan kvinna hade gjort det tidigare, men i oktober 2020 var hon den första kvinnliga domaren som dömde i Superettan. Hon har tagit emot pris för Årets domare, fyra gånger. Nu är hennes mål är att döma i Allsvenskan som huvuddomare, och sedan i EM, VM och OS.

Men det har inte alltid varit en enkel resa. En avsliten hälsena satte tillfälligt stopp för hennes karriär, men nu är hon snart tillbaka igen. En annan faktor som ibland har gjort det tufft är fördomarna mot kvinnliga domare, som granskas extra av alla inblandade.

– Många är ovana vid att kvinnliga domare dömer herrar. Det har hänt att vi inte blir tagna på allvar när vi ska in på planen. Och när vi väl är där blir vi bedömda på en gång. Har vi slitna skor kan vi ses som slarviga. Men skulle vi vara sminkade och ha högklackat skulle vi många tro att vi brydde oss mer om vårt utseende än att göra ett bra jobb på planen, säger Tess Olofsson.

Högt tempo och snabba beslut

Hon fortsätter att ge Socialchefsdagarnas publik en tydlig bild av hur det är att arbeta som domare, genom flera videoklipp och målande berättelser. För alla vet nog inte att det är domarna som springer allra mest på plan – runt en mil per match. Det gäller därför att ha en bra fysik, för om man som domare inte hänger med i tempot kan man missa chansen att se vad som faktiskt händer.

– Befinner vi oss inte i händelsernas centrum kan det vara svårt att ha ett bra matchledarskap på planen. Jag behöver vara nära det som sker, annars kan jag inte avgöra om det är frispark eller straff. Och då blir det svårt att få acceptans för mina beslut. Vi behöver både kunna regelverket, ha spelförståelsen och vara där för att kunna ta de snabba beslut vi gör, säger Tess Olofsson. 

Vänd motgång till framgång

Samarbetet och kommunikationen med domarkollegorna är också viktiga. Eftersom tempot är högt, behöver domarna prata ihop sig innan matchen för att man ska undvika missförstånd. Men ändå är man inte alltid överens. Och om spelarna skulle höra domarnas diskussioner, blir det svårare att sälja in det beslut som har tagits.

– Med samarbete kan vi göra så mycket mer än om vi är ensamma. Men vi har få sekunder på oss att fatta rätt beslut, och vi har inte alltid rätt. När jag inser att jag har tagit fel beslut, behöver jag kunna erkänna det och säga att jag gjorde fel. Då kanske spelare och publik köper mitt matchledarskap, inte annars. Det är jobbigt att göra fel, men man behöver fokusera på vad man kan lära sig av sina misstag och sedan jobba vidare med de bitarna, säger Tess Olofsson.

Ledarskapet börjar med dig själv

– Som ledare behöver jag kunna hantera stress, både den inre och den som kommer utifrån. Som huvuddomare är det jag som är chef ute på plan och jag behöver få mina spelare trygga och bekväma, för att skapa ett så bra arbetsklimat som möjligt. Har man en tuff dag på jobbet behöver man som chef också hämta stöd, från en kollega eller från familjen, säger Tess Olofsson. 

Hon menar att ett framgångsrikt ledarskap börjar hos dig själv, med den inre kommunikationen och ledarskapet över sig själv. Eftersom vi har olika personligheter, kan du bara vara chef som du är. Tess Olofsson råder publiken till att aldrig kopiera någon annan chef, utan att vara sig själv. För vi är bra på olika saker och vi kan leda på vårt eget sätt.


Socialchefsdagarna 2021 den 24–26 november i Malmö • Tess Olofsson: Normbrytande ledarskap på planen
Text: Jenny Asp textkonsult
Foto: © Mark Harris, Frozentime och Said Ali (bilden från fotbollsmatch)
Film: © Agnesfilm