Årets tema

Förändringskraft tillsammans!

När vi möts på Karlstad CCC i höst är det med en härlig bredd på storföreläsarna. De här personerna kommer du att få lyssna på:

På onsdag morgon, efter att min KSO Linda Larsson och jag själv har inledningstalat, välkomnar vi socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall som första storföreläsare. Henne har FSS haft dialog med i olika sammanhang. På Socialchefsdagarna 2023 kommer hon att prata om socialtjänst och barnrätt i förändring. På eftermiddagen ser jag fram emot att lyssna på Nicolas Lunabba som är verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö och har fått många barn och unga i utsatta områden att må bättre genom att bidra till bättre levnadsförhållanden.

Vi kan bättre! Ja, det tycker digitaliseringsforskaren och professorn Katarina Gidlund som säger att välfärdssektorerna behöver ta sig mer utrymme och göra digitaliseringen till ”sin”. Henne hör vi på torsdag förmiddag och på eftermiddagen kommer tjänsteforskaren Johan Quist som pratar om en tjänstelogisk socialpolitik. Vad produceras i offentlig sektor, är det ens meningsfullt att tala om ”producent” och ”konsument” i detta sammanhang?

På fredagen slutar vi redan vid elvatiden. Då kommer vi att veta var Socialchefsdagarna ska hållas 2024. Men innan dess bjuder vi upp två tungviktare på scenen. Mats Alvesson känner många till. Han är professor i organisationsteori och talar på fredag morgon om hur vi ska kunna hålla fokus på kärnverksamheten i ett tidstjuvarnas paradis. Efter honom blir det en stund fylld av skratt och eftertänksamhet, när Melody Farshin presenterar Stolthet och fördom 2.0. Hon är stand up-komiker och författare som skildrar vardagen i ett miljonprogramområde.

Hur får vi det här att hänga ihop med årets tema, Förändringskraft tillsammans?

Vi serverar inga direkta svar på det. Socialchefsdagarna är mötesplatsen för dig som vill vara med och påverka socialpolitiska frågor. Inget sker snabbt. Inget sker direkt. Men för varje steg vi tar – tillsammans – skapar vi en stabil grund för den förändringskraft som vi behöver för att klara tuffare tider.

Mer fokus på förebyggande arbete och en första linjens socialtjänst. Mer fokus på att flera aktörer måste kroka arm. Mer fokus på att framtiden är föränderlig och att vi hela tiden måste vara på tårna.

Jag vågar lova att när du åker hem från Socialchefsdagarna den 29 september kommer du att känna att tillsammans, tillsammans har vi förändringskraft!

Varma hälsningar
Monica Persson, ordförande FSS

TACK TILL VÅRA
SAMARBETSPARTNERS