Kulturkrock och identitetskris

Filmklipp hittar du längst ned!

Uppväxt i Husby med iranska föräldrar beskriver standup-komikern och författaren Melody Farshin uppväxten i miljonprogrammet som att ha superkrafter. Hon fick allt där – utom etniskt svenska kompisar. Ackompanjerad av rungande skratt från publiken beskriver hon sitt dubbelliv i de olika världarna för att försöka smälta in, om kulturkrockar, mångfald, stigman och att så ofta bli misstänkliggjord – även av sig själv.

Miljonprogrammets utmaningar och styrkor

Melody Farshin växte upp i miljonprogrammets Husby och därmed också med kulturmöten, mångfald och integrationsproblem. Till de socialchefer som sitter i publiken säger hon att hon förstår att det är svårt att arbeta socialt i miljonprogrammet. 

– När vi inte riktigt har begripit systemen, byråkratin och tillvägagångssätten i samhället hjälper vi varandra istället. Vi finns till för varandra och berättar hur du ska göra för att ta dig fram i systemet, berättar Melody Farshin.

Enligt henne har miljonprogramsbarn fått superkrafter genom sin uppväxt. Men en baksida är stigmat, som de kämpar för att bryta. Det är en ständig uppförsbacke, som gör livet svårare. I vardagen är hon van att misstänkliggöras och att vara problemet i varje rum.

Detta leder också till en stark vilja att bli accepterad, att smälta in. I stela vardagssituationer förvandlas Melody därmed ofta till mer ”svensk” än hon egentligen känner sig. Hon hoppas att generationen som nu växer upp kommer slippa den dubbelhet som hon upplever.

Bli tolk åt sina egna föräldrar

Som uppväxt i Sverige fick hon språket gratis. Men det har också inneburit att hon har fått agera budbärare åt sina föräldrar, som inte hade svenskan lika självklar. För hur bra man än blir på ett nytt språk, finns det alltid kvar en brytning som märker en.

– Det tar på en vuxen människas självförtroende att vara beroende av sitt barn i möten med auktoriteter. Man är alltid på tårna och rädd för vad som kan hända. Men bara för att man brister i sitt språk, brister man inte i sitt förnuft, säger Melody Farshin.

Trots allt betonar Melody Farshin att hon aldrig någonsin hade bytt sin uppväxt i miljonprogrammet mot något annat. Den har gett henne allt.


Det här var en föreställning av standup-komikern och författaren Melody Farshin på Socialchefsdagarna 2023 i Karlstad
Dokumentation: Jenny Asp textkonsult
Foto: © Peter Gunnebro/dalapeter.se
Filmad intervju: © Tomas Nord och Erland Vinberg från Agnesfilm