Bob Hansson: Genom snällhet kommer vi längre

Var snälla mot varandra. Gör varandra trygga. Det är bara så vi får till ett bra samarbete. Det menar Bob Hansson, estradpoet, författare och livsfilosof. Han inleder Socialchefsdagarnas andra morgon i Malmö med en stark energi som får publiken att pendla mellan allvar, skratt, medkänsla och eftertanke.

Efter en energisk inledning på scenen sänks tempot. Vacker pianomusik klingar stilla i rummet och Bob Hanssons tonläge dämpas. Han berättar en historia om två tvillingar som föds för tidigt och hamnar i varsin kuvös. En – den minsta – riskerar att inte överleva och ju längre tiden går, desto mer kritiskt blir läget.

– Men just på det här sjukhuset, jobbade en sån där jäkel som gör det man inte får göra. Den sköterskan tog en risk, men hon gick fram till den ena kuvösen, lyfte upp den ena tvillingen och lade ner den i samma kuvös som den andra. Den större tvillingen lade armen om den mindre. Och den mindre började att växa. Vi har stor betydelse för varandra. Precis när man behöver det kan man få den här armen runt sig, som gör all skillnad, berättar Bob Hansson.

Han menar att även om vi lever i en individualistisk kultur är vi flockdjur. Vi behöver varandra och vi behöver feedback – även om vi har blivit bra på att visa upp en självständighetsparad inför varandra. Men vi har alltid möjlighet att påverka och förändra för andra.

Så kan en lärare förändra livet för en människa

Bob Hansson går över till att berätta sin egen historia, där han på mellanstadiet ansågs vara ”en jobbig unge”. Men hans lärare Gösta ställde frågan ingen annan hade ställt: Vad vill du göra med ditt liv?

– Han tittade inte på normen, utan han tittade på mig. Han tittade så mycket på mig, att jag till sist vågade titta på mig själv. Han gav mig hoppet om att det finns en annan värld. Där och då bytte jag omloppsbana, det skedde en förändring utan att någon såg hur det gick till.

Publiken har gått från skratt och fniss – till att känna allvaret. Sedan svänger det igen. Bob Hanssons energi och tankegångar lämnar ingen oberörd.

– Gösta gick inte till jobbet bara för att göra rätt för sig. Utan för att göra skillnad. Han trodde att han kunde förändra andra människor. Och det kan man, men det tar lång tid, säger Bob Hansson.

Gör varandra trygga

Team som är duktiga på att samarbeta är snälla mot varandra. De skapar psykologisk trygghet där man känner att man duger och där man vågar berätta om sina idéer. För när vi känner oss otrygga presterar vi sämre, eftersom vi använder hjärnan till att skydda oss.

– Det finns en smärta i samhället och ni som socialchefer kan inte alltid räcka till. Men ibland är ni en Gösta. Då når ni fram och är där för människor som kanske inte är vana vid att bli behandlade som värdefulla. Då gör ni skillnad, säger Bob Hansson och fortsätter:

– Det bästa ni kan göra för att förändra världen, det vet jag inte vad det är. Men det näst bästa är att göra varandra trygga, genom att säga ”Du är bra”, ”Du gör det bra”, ”Välkommen”. Hälften av alla anställda får idéer de inte nämner högt. Lika många litar inte på sina kollegor. Men vi är viktiga för varandra, och därför behöver vi ta hand om varandra, avslutar Bob Hansson.


Socialchefsdagarna 2021 den 24–26 november i Malmö • Bob Hansson: Allvarligt talat: Livet – hur fan gör man?
Text: Jenny Asp textkonsult
Foto: © Frozentime