Nicolas Lunabba

Social rättvisa i praktiken

Nicolas Lunabba är författare och verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö som arbetar med att skapa bättre levnadsförhållanden för barn och unga i utsatta områden.

Föreläsningen handlar om hur organisationen Helamalmö etablerat sociala infrastrukturer i socioekonomiskt utsatta områden, vilket lett till att tryggheten ökat rekordartat och kriminaliteten minskat drastiskt.

Helamalmö utgår från de boendes grundläggande behov, lyssnar till och involverar dem i aktiviteterna, serverar gratismåltider, öppnar bibliotek, erbjuder gratis vård m.m. Störst fokus läggs på barnen, men föräldrar och seniorer är också viktiga målgrupper. Helamalmö har inte bara en vision, utan även en konkret metod, utvecklad under organisationens tjugo verksamma år i Malmö.

Nicolas Lunabba är författare och verksamhetsansvarig för organisationen Helamalmö. För sitt arbete med unga i utsatthet har han bland annat mottagit Martin Luther King-priset 2022, IM-priset 2021 och Anders Carlbergs minnespris 2021 som årets påverkare. 2022 blev Nicolas hedersdoktor i socialt arbete vid Malmö universitet.


Nicolas Lunabba föreläser onsdag eftermiddag (27 september)
Foto: Erika Weiland