Kultur och kvällar

På Socialchefsdagarna 2020 ger vi plats för två kulturinslag på morgonscenen, en ståuppare på onsdagens after work och ett coverband på torsdagens festmiddag.

Drömorkestern – en kort men stor historia

Drömorkestern grundades i april 2016 av Ron Davis Alvarez, då nyanländ i  Sverige för att arbeta med konstnärlig utveckling av musikrörelsen El Sistema. Hösten 2015 bevittnade han hur hundratals ensamkommande unga flyktingar anlände med tåg till Stockholms centralstation, och berördes starkt av det han såg. Av egen erfarenhet vet Ron, uppvuxen i en favela i Venezuela, vad musik kan göra för att få ungdomar att växa och få nya perspektiv för framtiden. Han besökte därför snart några flyktingboenden i sin nya hemstad Göteborg, och rekryterade så de första medlemmarna i Drömorkestern.

Fem år senare är Drömorkestern en unik musikgemenskap som kännetecknas av mångfald. Här finns i dag över 130 medlemmar från 17 länder. I nära samarbete med Betlehemskyrkan i Göteborg och Rosa Huset i Lövgärdet erbjuder orkestern lån av instrument och undervisning/repetitioner fyra dagar i veckan. Ungdomarna ger regelbundet konserter och samverkar nära med medlemmarna i kyrkan och frivilligorganisationer i Göteborg, som också stöttar med studier i svenska, juridiskt och psykologiskt stöd, hjälp till bostäder och inte minst erbjuder social samvaro i form av en fika och pratstund i samband med repetitionerna.

Som ideell organisation har Drömorkestern/Dream Orchestra kunnat växa genom bidrag från nationella och internationella stiftelser samt insatser från Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, Göteborgs symfoniorkester. Idag omfattar Drömorkestern sex olika program för deltagare mellan tre och 25 år. Sedan september 2019 träffas också en volontärorkester en gång i månaden på söndagar. Orkestern har sedan start gett många konserter, i stora offentliga sammanhang och vid mindre, privata evenemang.

Och drömmen att göra någonting för unga utsatta människor har spridit sig. Nu finns även tre mindre verksamheter i andra delar av Sverige. Även i Gävle, Motala och Örnsköldsvik finns drömorkestrar som delar metod, uppdrag och vision med Drömorkestern i Göteborg. 

Drömorkestern står på scenen onsdag kl. 9.30


Medelmåttan från Hisingen

Direkt efter sista föreläsningen på onsdag väntar en trevlig after work där vi bjuder på mättande mingelmat och alkoholfri dryck. Under kvällen får vi se en särskild version av Niklas Anderssons hyllade föreställning Medelmåttan från Hisingen.

Niklas Andersson är en av Sveriges mest uppskattade komiker. I Medelmåttan från Hisingen tar han med oss på en kärleksfull resa genom miljonprogram, förortstorg, färgteve och nattarbetande föräldrar i en del av Göteborg som redan då sågs som ett problemområde för utomstående men som för dem som bodde där var paradiset.

Värdar för onsdagens after work är Göteborgs Stad och JP Infonet.

AW:n står uppdukad i foajén direkt efter onsdagens sista föreläsning på Svenska Mässan. Föreställningen börjar 17.30. Alla välkomna!


Universeum torsdag

När torsdagens sista föreläsning har hållits kan den som vill besöka Universeum – upplevelsehuset som ligger mittemot Svenska Mässan. Kostnadsfritt såklart, men du måste föranmäla dig.

Universeum är en publik arena för livslångt lärande där barn och vuxna utforskar världen genom naturvetenskap och teknik. Här skapas upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Med vetenskapen som grund och en pedagogik som engagerar utmanas människor att berika sina liv och agera för en hållbar värld.

Besöket på Universeum görs torsdag kl. 16.45–18.00. Föranmälan krävs


Festmiddag torsdag

Senare på torsdagkvällen blir det festmiddag på Svenska Mässan. Då bjuder vi på trerättersmiddag med alkoholfri dryck och under kvällen spelar Janes Bomb på scenen – ett av Sveriges bästa coverband.

Värdar för torsdagens festkväll är FSS och PwC.

Festmiddagen hålls torsdag kl. 19.30, drop in från 19.00. Föranmälan krävs.