Reflektioner om den nya socialtjänstlagen

Deltagare:
Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister
Björn Eriksson, generaldirektör Socialstyrelsen
Åsa Furén-Thulin, sektionschef SKR
Monica Persson, ordförande FSS
(Moderator Patrick Gruczkun)

Björn Eriksson: Jag är otroligt glad och stolt över att få vara här. Det är en viktig del i utvecklingen framåt. att arbeta sammanhållet med stora delar av hela välfärden. För Socialstyrelsens del gäller det också att arbeta på ett nytt sätt: mer sammanhållet och stödjande, och se till att kunskapen finns. Vi behöver ha rätt metodik och se till att vi kan samla fakta och fortsätta fördela statsbidragen som vi gör. Jag ser många förändringar i framtiden.

Åsa Furén-Thulin: Jag är tacksam för det givande samarbetet vi haft hela vägen, där facken också varit med oss. Vi är nu framme vid en bra lagstiftning. Det är oerhört viktigt med långsiktiga planeringsförutsättningar för alla er som jobbar ute i socialtjänsten. Omställningen tar tid och då måste pengarna komma under lång tid, i minst tio år. Dessa medel kommer i olika delar och går åt olika håll, och då måste vi göra politik och se till att socialtjänsten tar del av detta. Många behöver vara med för att vi ska ställa om, bland annat frivilligsamhället och regionerna. Annars kommer det inte att fungera. Det är ett samhällsbygge!

Förändrad familjehemsvård

Monica Persson: Det är svårt att mäta effekter, något socialtjänsten behöver bli bättre på. Hur vi än bär oss åt, vi vet hälsan är en av de viktigaste förutsättningarna för att ta sig vidare. Det är så viktigt, så att dessa barn som är placerade och underförsörjda på vård, inte försvinner i den här röran. Det är synnerligen olyckligt och när det händer är det ett stort misslyckande. Det blir viktigt att prata med de andra ministrarna, så de är med på spåret. Samsjuklighetsutredningen är ett eget arbete. Det enda jag har brytt mig om, är att vi ska göra det samordnat och samtidigt, för det är det som hjälper folk. Familjehemsvården behöver också få högre status, vi vill gärna placera våra barn där och flytta ut från institutionerna.

Camilla Waltersson Grönvall: Där har vi samma uppfattning. Vi arbetar intensivt med att få ett familjehemspaket på plats och vi har gett betydande resursförstärkningar för fler familjehem och andra förutsättningar att verka. Vissa kommuner har inga svårigheter att locka till sig familjehem, andra har brist. Vi behöver arbeta på en rad olika sätt, för att hjälpa kommuner att rekrytera och lyfta det nationella familjehemsregistret. Målet är att vi ska ha betydligt färre barn i institutionsvård. Jag är glad för alla familjecentraler, där socialtjänsten är en så otroligt viktig del. Där visar vi hur det svenska samhället är som allra bäst, när vi gör insatserna tillsammans och tidigt. Det ska vi göra på ett ännu starkare sätt framöver.

Frågor från publiken

Socialtjänstlagen kommer att fortsätta byggas på. Hur gör ni för att det inte ska bli ett nytt lapptäcke?

Camilla Waltersson Grönvall: Vi kommer bolla tillbaka efter nästa remissrunda. Hur säkerställer vi att nästa del av lagen kommer in på bästa sätt? Det som kommer utöka lagen, är det som professionen har efterfrågat. Men vi måste säkerställa att vi gör det på ett bra sätt.

Många metoder och arbetssätt som rekommenderas av Socialstyrelsen kräver förvaltning,  men ingen aktör har det uppdraget. Det gör det i många fall svårt för kommunen att ta hem dem och implementera dem.  

Camilla Waltersson Grönvall: Vi för en dialog med Socialstyrelsen hur vi ytterligare kan stötta genom dem som kunskapsmyndighet.

Åsa Furén-Thulin: Det vore bra om Socialstyrelsen verkligen tog hem dessa metoder och implementerade dem i kommunerna – det skulle elda till en mer jämlik socialtjänst.

Björn Eriksson: Vi ska titta på hur andra har löst det, om det fungerar vill ju vi ta hit det.

Ett nationellt socialtjänstdataregister bör höra ihop med ett nationellt verksamhetssystem. Det skulle öka rättssäkerheten mellan kommuner. Hur ser förutsättningarna ut för det?

Camilla Waltersson Grönvall: Jag tar till mig alla inspel. Jag hör vad ni säger och jag hörde även reaktionen på frågan (stora applåder).

Hur ser ni på portalparagrafen om jämställda och jämlika levnadsvillkor, eftersom det finns utmaningar med det?

Camilla Waltersson Grönvall: Det finns synpunkter på att vi inte skrivit in något särskilt runt äldre eller människor med funktionshinder. Men det beror på att utgångspunkten och portalen i socialtjänstlagen utgår från varje individ. Att det däremot finns särskilt skrivet om barn, det bär sig själv. Det är något fint i detta – att utgå från varje människas enskilda behov – oavsett vad vi diskuterar. Jag står upp för jämlikhet och jämställdhet – vi ska ha förutsättningar för att leva så, och det är vad socialtjänsten alltid ska stå upp för.

Åsa Furén-Thulin: Jag brinner för jämställdhet, och vi har mycket att göra inom socialtjänsten. Vi står inför jätteutmaningar med bland annat ungdomskriminalitet, där vi ser maskulinitetsnormer redan i skolan. Om vi jobbar på det sättet får alla rätt insats, vilket leder till mindre lidande. Jag älskar portalparagrafen, det är den vackraste lag som finns.

Andra utredningar går stick i stäv med intentionen av socialtjänstlagen. Hur undviker vi detta?

Camilla Waltersson Grönvall: Det är en viktig spaning. Sverige sticker ut på ett fasanfullt sätt när det gäller ungdomskriminalitet. Det är en förklaring till varför vi har vänt oss mot Danmark och gjort utredningar för att hitta nya verktyg för detta. Vi är medvetna om att detta väcker känslor, och vi har svårt att se att vi kan genomföra det fullt ut. Utgångspunkten är att hitta helhet, inte fälla krokben för en annan lagstiftning – och definitivt inte den nya socialtjänstlagen. Vi kommer återkomma efter remisskrivningar med vad vi går vidare med. Vi lyssnar, ser och hör vad ni har haft synpunkter för. Men vi ska inte sluta utreda saker, för det är viktigt att se vad olika saker kan leda till i en svensk kontext. En variant av den danska formen av ungdomskriminalitetsnämnder kommer vi troligtvis aldrig att se i Sverige.


Det här var reflektioner och dialog efter socialtjänstministerns inledningsanförande på Socialchefsdagarna 2024

Text: Jenny Asp textkonsult
Foto: © dalapeter.se