Allt arbete hänger samman i en global värld

Jan Eliasson har haft ett långt arbetsliv i diplomatins och politikens tjänst, bland annat som vice generalsekreterare i FN och utrikesminister. Han menar att vi behöver se helheten, och gifta ihop tillståndet i våra egna länder med tillståndet ute i världen.

– Vi tror ofta att diplomati handlar om något därute, men allt arbete hänger samman. Kvaliteten och den sociala balansen i ett samhälle avgör mycket, och vi kan påverka världen till det bättre genom att fortsätta arbeta för rättvisa, jämställdhet och allas lika värde här i Sverige, säger Jan Eliasson.

Sätt människan och problemet i centrum

Sin vana trogen brukar han gå runt med FN:s stadgar i bakfickan, när diskussioner blir för spretiga, och de tre första orden där är de allra viktigaste menar han. Dessa är ”We, the peoples”. För det handlar om att sätta människan i centrum och se vad effekten blir för henne.

– En framgångsfaktor för effektivare förändringar är att samlas runt problemet. Min slutsats efter alla dessa år är att först fråga: Vad är problemet? Vem kan göra något åt det? Och därefter samla dessa människor och komma fram till en arbetsfördelning och rapporteringsmekanism. Det låter lätt, men är en utmaning.

Dystert läge i världen just nu

Han fortsätter med att gå igenom läget i världen, utifrån sitt perspektiv. Och just nu ser det inte särskilt ljust ut, med ökad misstro mellan länder och även inom länder och en ökad vi-och-de-tendens i nästan alla samhällen.

De tre största utmaningarna just nu är enligt Jan Eliasson krigen, klimatet och demokratin. Kriget i Ukraina beskriver han som en fruktansvärd tragedi och ett historiskt misstag av Ryssland, där båda länderna får betala ett enormt högt pris.

­– Jag vet faktiskt inte hur det kommer att sluta, men det kommer troligtvis bli en fortsatt militär konfrontation. I de sex krig jag har medlat i har jag aldrig varit med om en militär seger. Båda sidor är alltid förlorare, av olika grader.

Det stundande valet i USA kommer också att vara avgörande för världsläget, som kan ge oss en helt ny geopolitisk situation. Både i Ukraina och i de fruktansvärda krigen i Mellanöstern.

Värna planeten och demokratin

När det gäller den pågående klimatkrisen uttrycker Jan Eliasson ett hopp om de unga, som han menar har en stark moralisk kompass och sunda instinkter för vad som är rätt och fel.

– Vi borde ha förstått tidigare att vi inte har någon planet B. This is it. Vi måste förstå att vi måste leva på ett sådant sätt att vi skapar harmoni mellan allt levande på jorden och därmed också en grund för en sundare framtid. Det är tråkigt att miljö- och klimatfrågor har blivit partifrågor. De borde ju beröra alla och jag ser gärna att vi samlas kring frågorna och mobiliserar goda krafter.

Att demokratin just nu urholkas hade Jan Eliasson inte vågat påstå för några år sedan.

Men Trumps presidentskap och presidentkampanj i USA har visat en föraktfull inställning till den demokratiska ordningen.

­ – Om vi går på alternativa fakta och konstruerar vår egen lilla box av fakta och verklighet, vad händer då? Vad händer om vi inte står på samma grund? Det är en utmaning vi har, där länderna i Norden kan spela en viktig roll i att värna om demokratin.

Det som ger hopp i en dyster värld

Efter att ha konstaterat att publiken på Socialchefsdagarna nog har blivit deprimerade av allt elände, tar Jan Eliasson upp de strukturella och långsiktiga faktorer som ger honom hopp. Dessa är kvinnans fullständiga frigörelse, de unga, kunskap och internationellt samarbete.

– Vi har kommit en bra bit på väg i arbetet med jämställdhet i Sverige och Norden, och det går i rätt riktning i resten av världen. Men det finns massor kvar att göra. I mina medlingar har jag sett att det är kvinnorna som har det starkaste drivet att ta in verkligheten, barnen och närheten i samtalen. Det är en stark strukturell kraft som växer och jag hoppas mycket på detta.

Det är de unga som ska ta över den demokratiska stafettpinnen. Därför behöver vi involvera dem i verkligheten, ge dem ansvar och uppgifter och ta vara på deras idéer. Det är så vi kan arbeta med dem, och inte bara för dem.

– Världens viktigaste ord är för mig tillsammans, och det är viktigare än någonsin. Ingen av de uppgifter vi behöver lösa nu, klarar vi ensamma. Vi måste arbeta horisontellt och tillsammans samt sätta problemet i centrum. Då gör vi skillnad. Så det finns hopp!

Fyra viktiga tips för förhandling

Jan Eliasson avslutar sin föreläsning med några viktiga aspekter att tänka på i förhandling och medling. Dessa är:

1. Ordet. Det rätta ordet öppnar en dörr, det felaktiga stänger en dörr.
(Exempel: I en förhandling i Sudan 1993 bytte Eliasson kravet från ”eld upphör” till ”humanitär korridor”. Och lyckades på så sätt med förhandlingen.)

2. Tidpunkten. Är tiden mogen för ett förslag?
(Exempel: tajmning för att be om ökad månadspeng, fredagkväll bättre än måndag morgon.)

3. Kulturförståelse. Behövs såväl i Sverige som ute i världen.
(Exempel: I en förhandling i Iran lyckades Eliasson nå resultat genom sin nyfikenhet på iraniernas kultur, historia och religion.)

4. Personlighet. Var ärlig, hederlig och någon att lita på, för mycket kan stå på spel.
(Exempel: 2007 i Darfurkrisen i Sudan tog Eliasson emot en levande get som gåva, för att inte givaren skulle behöva tappa ansiktet.)

Moderator Patrick Gruczkun lyssnar på Jan Eliasson som berättar hur han övertalade helikopterpiloten att ta med den levande get han fått som gåva av de äldste i Fur-stammarna efter en förhandling i Darfur, Sudan. (foto: dalapeter.se)


Det nya globala landskapet, med diplomaten Jan Eliasson
En föreläsning på Socialchefsdagarna 2024

Text: Jenny Asp textkonsult
Foto: © dalapeter.se