Den nya socialtjänstlagen ska prägla hela det kommunala arbetet

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall är på plats på Socialchefsdagarna 2024 för att berätta om arbetet med den nya lagen, som kommer innebära stora omställningar i socialtjänstarbetet. ”Jag har aldrig varit med om en lag som varit mer efterlängtad. När den träder i kraft 1 juli 2025 önskar man att marken skalv, för det är då det händer.”

En uppenbart glad Camilla Waltersson Grönvall inleder sitt anförande med att tacka FSS, SKR, Akademikerförbundet SSR och Vision för stödet i arbetet med den nya socialtjänstlagen.

– Hela arbetet varit fantastiskt roligt, även om vi är långt ifrån färdiga. Det var en speciell känsla att stå på presskonferensen sida vid sida och berätta om de olika delarna som socialtjänstlagen innehåller. Det är en styrka att göra det tillsammans och utan er hade inte blivit ett lika bra lagförslag!

Stark ambition från regeringen

Den nya socialtjänstlagen bygger till stora delar på den tidigare utredning som Margareta Winberg gjorde men flera nya delar har tillkommit, bland annat sökbara orosanmälningar och stärkt barnrättsperspektiv. Den nya socialtjänstlagen kommer att innebära en stor omställning ute på landets alla socialtjänster, och den signalerar en stor ambitionshöjning från regeringens sida, menar Camilla Waltersson Grönvall.

­– Resurser är alltid en diskussion. Regeringens har satsat åtta miljarder på implementering av lagen, under en fyraårsperiod. Varje kommun ska kunna tillsätta en utredning som tar reda på var kommunen står just nu och vad som behöver göras till 1 juli 2025. Alla kommuner ska då vara redo att arbeta efter den nya lagstiftningen. Vi försöker göra allt vi kan för att rusta er ute i kommunerna och ge förutsättningar för att ha en gemensam lägsta plattform när vi drar igång.

Omställning till nya arbetssätt

Den nya socialtjänstlagen ska prägla allt kommunalt arbete, inte bara socialförvaltningen och socialnämnden. Det ska inte vara ett fritt val att arbeta med förebyggande insatser, utan det ska vara en fråga för varje kommunalråd och kommunalchef. Och detta kommer att kräva nya arbetssätt. 

– Vi måste lämna de olika kulturerna som präglar olika förvaltningar. Vi har inte råd med det, utan vi måste arbeta runt våra barn och göra det tillsammans. Socialtjänsten och dess medarbetare har alldeles för länge haft dåligt självförtroende, trots att ni leder arbetet med det finaste Sverige erbjuder: att ge stöd till människor i problematiska livssituationer. Nu behöver vi tillsammans lyfta det sociala arbetet för var det är värt, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Den nya lagen ska lättare ge hjälp när människor behöver det. Men det kräver en rejäl omställning, från en mer reaktiv myndighetsutövning med flera månaders utredning – till en mer proaktiv utövning med direkta insatser.

Snabb utvärdering efter införd lag

Oftast brukar nya lagstiftningar pågå i några år, innan tillräckligt mycket data finns för att göra en utvärdering. Men Camilla Waltersson Grönvall berättar om ett annat arbetssätt som provades med den nya lagen om skyddat boende, som kom 1 april. Då samlade de alla berörda aktörer redan efter sex månader för en utvärdering.

– Det var helt fantastiskt. Trots den begränsade tiden var det tydligt att vi behövde uppmärksamma och förändra vissa saker. Därför tänker vi applicera detta arbetssätt även på den nya socialtjänstlagen. Jag är genuint glad och tacksam för det fina samarbetet med de aktörer som är närmast berörda av lagstiftningen. Era röster har spelat en stor roll och kommer fortsätta göra det även en lång tid framöver.

Sökbara behovsprövningar och sekretesslagar

En annan del i lagen som Camilla Waltersson Grönvall är särskilt glad över är möjligheten att göra behovsprövningar sökbara. Detta kommer att göra socialtjänsten mer rättssäker med minskad risk för att barn hamnar mellan stolarna. Dessutom arbetar de vidare med förslag på hur relevant och viktig information ska kunna överföras mellan kommuner på ett lagligt sätt, som inte går att göra idag.

– Vi vill även säkerställa att vi får sekretesslagar för socialtjänst, skola och polis, för att vi ska kunna göra ännu mer för våra unga tidigt. Vissa kommuner har kommit långt med samtycke, men det kan ändå vara svårt att få till i vissa fall. Detta är ingen lätt fråga och det behöver vara otroligt välavvägt och välbalanserat, för det handlar om tillit och förtroende. Men det krävs för att vi ska kunna diskutera tillsammans. Idag är många frustrerade över den kunskap de inte kan lämna ifrån sig, mellan skola, polis och socialtjänst, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Socialcheferna avgörande för arbetet framåt

Nu har svaren från remissrundan kommit in, och socialdepartementet analyserar ifall något behöver vridas på innan propositionen, som det finns ett starkt stöd för. Planen är att propositionen ska klubbas i riksdagen så att lagen kan träda i kraft 1 juli 2025. Därefter kommer nya delar införas i lagen.

– Sveriges socialchefer fortsätter vara en viktig del i detta arbete. Ni är otroligt viktiga i er roll som ledare och helt avgörande för hur lagen kommer att bli verklighet. Den 1 juli 2025 önskade jag att marken skalv, för det är nu det händer. Jag ser fram emot att fortsätta resa runt och möta era medarbetare, för att vi ska kunna ge er de verktyg ni behöver för att utföra ert viktiga arbete. Vi tar tacksamt emot era synpunkter på lagförslaget! avslutar Camilla Waltersson Grönvall.


Camilla Waltersson Grönvall höll den inledande föreläsningen på Socialchefsdagarna 2024.

Text: Jenny Asp textkonsult
Foto: © dalapeter.se