Välkomna till Stockholm och Järva

Alexander Ojanne, socialborgarråd (s) i Stockholms stad

”Jag vill börja med att säga tack, för att ni är de ni är och gör det ni gör – ett fantastiskt arbete. Ni är så otroligt viktiga.

Jag är en arbetarklassgrabb från Södertälje, och med min bakgrund kommer många av de problem som hör till. Många av mina släktingar och nära har fått hjälp av socialtjänsten, i kortare eller längre perioder – och ni finns alltid där.

Ni ger självförtroende och värdighet till så många i samhället.

Välkomna till Stockholm och Järva under dessa dagar! Vi har en grundförståelse för att samhället är ojämlikt. Skillnaderna vi ser går mellan stad och landsbygd, ytter- och innerstad, mellan barnens tänder och mellan livssätt.

Dessa skillnader handlar om klassklyftor, i Stockholm, Gällivare, Hässleholm och alla andra kommuner från norr till söder.

Det är klyftor som vi aldrig kommer acceptera, som jag kommer ägna hela min politiska gärning åt att bekämpa. För ett samhälle som hjälper människor att utveckla de egna förmågorna blir starkare. Kraften i de sociala frågorna handlar just om detta, viljan att ta sig an bygget av ett mer jämlikt samhälle. Därför ska vi arbeta för att alla ska få goda livsvillkor och förverkliga sina drömmar.

Ingen ung fattig ska behöva kväva sina bästa stämningars längtan, som Hjalmar Branting uttryckte det, utan alla förtjänar en trygg uppväxt. Det samhälle som inte investerar i barn och unga, skapar stor ojämlikhet, segregation och otrygghet.

Det handlar om att att skapa jämna uppväxtvillkor, och tidigt arbeta med unga. Och ett långsiktigt trygghetsarbete, ska vara tätt sammankopplat med trygga uppväxtvillkor.

De unga ska ha förutsättningar och stöd att klara kunskapsmålen. De ska växa och utvecklas i skolan, istället för att rekryteras av gängen. Detta går att bekämpa här och nu, och samtidigt bygga ett tryggt samhälle.

Stockholm ska vara en stad för alla, att bo, leva, arbeta och bygga sin framtid. Det ska vara en demokratisk, öppen, jämställd och jämlik stad, som står upp för alla människors lika värde och rättigheter.

Det är viktigt att våga ta ställning för det som är rätt, när repressiv politik dominerar. Vi behöver ha en tro på individen, även då den inte tror på sig själv. En positiv människosyn måste vara ledande i det samhällsbygge vi gör, och grundläggande principer för alla samhällsinstanser.

Detta arbete kräver att alla aktörer bidrar med sitt, och det kräver en stark välfärdsstat, en fungerande förskola och skola, organiserad fritid, där poliser tidigt signalerar till socialtjänsten och där vården finns vid behov.

Mer resurser till välfärden behövs, inte mindre. Därför kommer vi att höja skatten när statsbidragen faller, för vi har mandat från Stockholms stad att bygga välfärd. Vi kan inte acceptera neddragningar från staten.

Ni arbetar nu för fullt med att ställa om socialtjänsten till den nya socialtjänstlagen, med insatser i tidigt skede innan problemen vuxit sig stora. Vi behöver stärka motivationen och arbeta för att tilliten till socialtjänsten ska öka, och alla behöver bidra till att stoppa desinformationskampanjen.

Det kommer ta tid att ställa om, det är jag medveten om. Och det kommer kosta – det måste det få göra. Kostnaden blir annars så mycket större, och det har vi inte råd med.

Det handlar om viljan att välja – det är hög tid för politiken att välja välfärden.

Det handlar om att ge alla ung en trygg uppväxt där de vågar drömma om framtiden, där de kan känna trygghet och framtidstro Jag önskar er riktigt givande dagar, med spännande samtal och nya idéer!”