Socialchefsdagarna 2023 dag 3

sep 29, 2023 | DOKUMENTATION, SCD2023, TALARE

Socialchefsdagarna 2023 avslutades på topp med en föreställning av Melody Farshin, standup-komiker och författare. Innan dess fick vi en professorisk föreläsning av ism:ernas förkämpe Mats Alvesson.

Vi fick också veta att Socialchefsdagarna 2024 kommer att hållas i Stockholm, på Kistamässan. Det blir en vecka senare än vanligt, den 2 till 4 oktober. Hoppas det passar!

Reflektioner från gårdagen Maida Engqvist och Magnus Höijer från FSS styrelse inleder Socialchefsdagarnas sista dag med några reflektioner av gårdagen. Katarina Gidlund skickade med begreppen professionsdrömma och värderingsförmåga – att digitalisering kan vara ett verktyg för att få mer tid över till de människor socialtjänsten är till för. Men för att det ska bli rätt behöver vi socialchefer ta taktpinnen för leda digitaliseringen i rätt riktning. Även Johan Quist pratade om värden, och att det är viktigt att lyfta blicken ibland för att inte glömma vilka socialtjänsten är till för. Och ska vi lyckas måste vi förstå varandra – och jobba tillsammans.

Mats Alvesson Många av oss försöker göra rätt inom de regelsystem och normer vi har, men ändå kan det bli så fel. Och i dagens arbetsliv finns många tidstjuvar som stjäl tid från den egentliga verksamheten. Mats Alvesson är professor i organisationsteori och manar oss alla till att lyfta blicken, våga ifrågasätta och bli lite mer uppriktiga och obekväma. Ställa frågan: Vad håller vi på med, och varför? För att vi ska uppnå handlingskraft, mod och kreativitet behöver vi ibland gå utanför invanda rutiner och dammiga policydokument.

Melody Farshin Uppväxt i Husby i Stockholm med iranska föräldrar beskriver standup-komikern och författaren Melody Farshin uppväxten i miljonprogrammet som att ”ha superkrafter”. Hon fick allt där – utom etniskt svenska kompisar. Ackompanjerad av rungande skratt från publiken beskriver hon sitt ”dubbelagentliv” i de olika världarna för att försöka smälta in, om kulturkrockar, mångfald, stigman och att så ofta bli misstänkliggjord – även av sig själv.

Dela gärna