Socialchefsdagarna 2023 dag 1

sep 27, 2023 | SCD2023, DOKUMENTATION, TALARE

Nu är vi igång med årets socialchefskonferens! Bilder och längre texter från föreläsningarna kommer vartefter vi blir klara med dokumentationen.

Inledning

Scenbruket: Årets Socialchefsdagar inleds med lågmälda men kraftfulla scener av Olof Götlin och Tove Klang från Scenbruket, en värmländsk scenkonstproducent. Publiken bjuds in till en tolkning av mänskliga rättigheter, utifrån en en kombination av poesi, ifrågasättanden, reflektioner, nyskapande musik, skuggbilder och modern dans. Och vi lämnas med mer att tänka på. För vad är egentligen mänskliga rättigheter? Eller mänskliga vettigheter, som de kallar det? 

Linda Larsson: Kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun, Linda Larsson, hälsar alla deltagare välkomna till Socialchefsdagarna 2023 på Karlstad CCC. Med solen som symbol satsar kommunen på växtkraft, framåtanda, tolerans och medmänsklighet. Samverkan är avgörande för att vi ska lyckas vända den negativa utvecklingen vi ser på många håll, och där spelar Socialchefsdagarna en viktig roll som mötesplats för socialtjänsten i landet.

Monica Persson: Som ordförande för FSS hälsar även Monica Persson årets deltagare välkomna till Karlstad. Hon beskriver året som har gått som ett år av händelser, väntan, förväntan och flera stora skiften. En ny socialtjänstlag är på väg och första linjens socialtjänst har fått egna vingar. Men för att komma framåt och klara av förändringar krävs, förutom ett gott ledarskap även energi och samarbete. Och det kan vi få av varandra dessa dagar.

Socialtjänst och barnrätt i förändring

Statssekreterare Minna Ljunggren är på plats istället för socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, och hon ger en bild av det pågående arbetet inom regeringen. Det är en utmanande tid med stora och systemhotande kriser. Ett paradigmskifte krävs och en ny och efterlängtad lagstiftning är på gång, men vi kan inte vänta på den, säger Minna Ljunggren. Det faktiska arbetet behöver pågå varje dag, och där är ni socialchefer och ert ledarskap helt centralt för att förändring ska kunna ske.

Social rättvisa i praktiken

Som verksamhetsansvarig för Helamalmö arbetar Nicolas Lunabba för att skapa mer trygghet och mindre kriminalitet i utsatta områden i Malmö. Och det gör han genom att skapa tillitsfulla relationer. Helamalmös modell för socialt arbete har fått internationell uppmärksamhet och ett flertal priser. I sin föreläsning tar Nicolas Lunabba med sig publiken på en gripande berättelse om pojken Elijah – som han genom sitt engagemang och basketen hjälpte från utsatthet till frihet.

Dela gärna