Årets tema

FSS arbetar intensivt för att första linjens socialtjänst, med lätt tillgängliga insatser utan föregående behovsprövning, ska bli en möjlighet. En ny socialtjänstlag ger förutsättningarna. I skrivande stund väntar vi alla såklart på lagrådsremissen. Hur kommer förutsättningarna att se ut? Hur blir balansen mellan förebyggande arbete och repressiva åtgärder? Kommer socialtjänsten att få den rörelsefrihet vi behöver för att kunna upprätthålla vårt kärnuppdrag och arbeta kunskapsbaserat? Ju mer kontroll och tvång som införs i socialtjänstens arbete, i det förvisso goda syftet att komma tillrätta med unga som är eller håller på att bli indragna i gängkriminalitet, desto svårare för oss att bygga förtroende och tillit. Ju mer fokus på att socialtjänsten ska bekämpa och förebygga brott för en relativt liten grupp unga, desto större risk för undanträngningseffekter för den mycket större gruppen barn och unga som behöver socialtjänstens stöd av helt andra orsaker.

Parallellt med omställningen till nya socialtjänstlagen pågår andra stora omställningsprocesser. God och nära vård är en reform med fokus på personcentrerade, hälsofrämjande och sammanhållna arbetssätt. Här finns flera gemensamma nämnare, inte minst ett starkt fokus på att fler behöver nås tidigare av insatser för att undvika mer omfattande insatser längre fram. De båda gigantiska omställningarna gifter sig bra med varandra och kan förhoppningsvis leda till nya lösningar där kommun och region kan gå samman för att möta upp tidigt, samtidigt och samordnat.

Utöver det går samhällets digitala transformation i en rasande takt. Samtidigt brottas socialtjänsten med verksamhetssystem och en digital arbetsmiljö som inte alltid känns stödjande. Den tekniska och snabba utvecklingen behöver komma socialtjänsten till del om vi ska klara omställningens alla utmaningar.

Låter det tungt och deppigt? Inte alls! Jag känner nyfikenhet, kraft och ser hoppfullt fram mot att den omställning som pågår kommer att göra skillnad. Jag ser också fram mot att träffa dig och dina kollegor på Socialchefsdagarna 2024 i höst. Så mycket vi har att prata om i pauserna.

Varmt välkommen!

Monica Persson, FSS ordförande

TACK TILL VÅRA
SAMARBETSPARTNERS