Våga visa vägen

Navigera i framtidens socialtjänst

Som socialchef arbetar du i en komplex värld som ständigt förändras. Addera pandemi, ekonomiska åtstramningar och stor osäkerhet till detta, så har du verkligheten som vi har levt och arbetat i sedan början av 2020.

När det här skrivs har Sverige gått igenom både en andra coronavinter och coronavår. Samtidigt som smittspridningen är stor på många ställen är vaccineringen i full gång. När det sent i november är dags för Socialchefsdagarna 2021 i Malmö, kommer vi med allra största sannolikhet att ha hejdat smittspridningen.

Bild på FSS ordförande Monica Persson

Monica Persson, socialdirektör i Karlstad kommun, är föreningens ordförande. FSS arrangerar i år Socialchefsdagarna tillsammans med värdstaden Malmö.
(foto: Frozentime)

Jag undrar hur vår närvärld och omvärld kommer att se ut när vi har coronapandemin bakom oss och en ny socialtjänstlag att förhålla oss till. Pandemin har drivit fram nya lösningar och arbetssätt i en tidigare sällan skådad takt. Mycket är bra och en del är mindre bra. De kortsiktiga målen har varit att stoppa smittspridningen men vilka blir de långsiktiga effekterna? Vi vet att många mår dåligt av den fysiska distanseringen, att våld i nära relationer har eskalerat och att många gymnasieelever inte tar till sig undervisningen lika bra på distans som i klassrummet, vilket gör dem sämre rustade för vidare studier och arbetsliv.

En sak är säker: vi kommer i många delar att ha outforskad terräng runtom oss. Och vem är bäst lämpad att navigera i den framtida socialtjänsten? Självklart den som är grundad i professionen, som kan ta ut en kompassriktning som pekar mot helheten kring den enskilda människan och som hittar vägen på de olika etapperna; den som lokaliserar nya arenor att möta människor på och som samtidigt klarar att balansera större krav med magrare resurser.

På Socialchefsdagarna 2021 får du möta föreläsare som ger dig nya infallsvinklar.

David Sumpter är professorn som vill göra världen bättre med matematik och som använder sin logiska kompetens till att studera och förklara sociala beteenden.

Bi Puranen är generalsekreterare för World Values Survey, ett forskarnätverk som sedan 1981 studerat hur världens befolkning ser på värderingar, sociala normer och vad man anser vara rätt och fel i samhället – visste du att Sverige är världens mest extrema land?

Tess Olofsson kommer att ge dig ett spännande perspektiv på normbrytande ledarskap. Hon är Sveriges första kvinnliga fotbollsdomare som dömer på herrarnas elitnivå.

Sir Michael Marmot hade vi bokat redan till förra årets konferens, men valde att vänta tills vi kunde få höra honom prata live om jämlikhet och hälsa. Det svenska samhället blir alltmer segregerat. Integration och inkludering är stora stötestenar. Vad har hänt sedan han 2008 slutförde rapporten Closing the Gap för WHO?

Visst vill vi ge dig som kommer till Socialchefsdagarna kunskap (hela programmet hittar du här inom kort). Men inte bara kunskap! Du får också tillfälle att prata med personer som gör samma sak som du, i en annan del av Sverige. Du får en stimulerande vardagspaus. Och inte minst får du en massa inspiration som gör att du i din tur kan inspirera kollegorna som kanske inte har möjlighet att åka på konferens just i år.

Upplägget känner du säkert igen: Gemensamma föreläsningar alla tre dagar och under de två första dagarna har du inte bara tillgång till monterdelen, utan kan också göra personliga seminarieval i fyra olika block.

Eftersom Socialchefsdagarna 2020 webbsändes fick vi aldrig prova det nya greppet med after work direkt efter onsdagens program. Det är något vi testar efter att ha läst många utvärderingar om att en lång middagssittning den första kvällen kan kännas mastig. På torsdagkvällen blir det en festmiddag som avslutas med dans och ett av Sveriges bästa coverband, Janes Bomb.

Jag längtar så efter att få vara på konferens igen! Och för att öka chansen att vi kan träffas fysiskt har vi lagt Socialchefsdagarna 2021 två månader senare än vanligt. Den 24 till 26 november är det dags. Hoppas verkligen att vi ses i Malmö. Varmt välkommen!

Monica Persson, FSS ordförande