Möjliggörare

MÖJLIGGÖRARE I EN FÖRÄNDERLIG VÄLFÄRD: Som socialchef och ledare inom välfärdssektorn har du ett av världens mest givande arbeten – men kanske också det svåraste. I en föränderlig omvärld, i föränderliga organisationer och med föränderliga personalgrupper ska välfärd produceras och erbjudas till dem som behöver det.

Samtidigt som kraven på kvalitet och utbud ökar, minskas resurserna. Samtidigt som vi följer upp och kontrollerar att vi gör saker på rätt sätt utropas tillitsorganisering. Och samtidigt som frågan ställs om effektivitet och evidens efterfrågas professionens handlingsutrymme.

I det här spänningsfältet är du smörjmedel för att organiseringen av välfärd ska ske så smidigt som möjligt och för att medborgarna ska få vad de behöver.

Att leda socialtjänst handlar om att vara möjliggörare i en föränderlig välfärd

På Socialchefsdagarna 2020 kommer du att kunna utveckla och fördjupa dina förmågor att vara just det. Både genom föreläsningar, seminarier och i mötet med kloka kollegor från hela landet.

Temat Möjliggörare i en föränderlig välfärd sattes när vi fortfarande skrev 2019. Inte kunde vi ana att verkligheten skulle skakas om av en global pandemi och att temats formulering så exakt skulle fånga in vardagen för oss.

Covid-19 och Socialchefsdagarna

Vi hoppas kunna genomföra Socialchefsdagarna 2020 som ett fysiskt möte kompletterat med webbsändning.

Men om lagstiftning och myndigheternas rekommendationer för att begränsa covid-19-smitta gör ett fysiskt möte omöjligt i höst, ställer vi om till enbart webbsändning, med ett slimmat program.

Du kan alltså precis som vanligt anmäla dig här på socialchefsdagarna.se – din anmälan och deltagaravgiften justeras automatiskt ifall vi behöver ställa om. Anmälan öppnar 26 maj.

Programmet

Gemensamma föreläsningar hålls alla tre dagar. Onsdag och torsdag kan du också göra personliga val från ett brett utbud av seminarier om hela socialtjänstens kunskapsområde.

Om Socialchefsdagarna behöver ställa om från fysiskt möte till webbsänt event kommer programmet att komprimeras till två dagar. Vi återkommer med mer information om det blir aktuellt.

Några föreläsare

Sir Michael Marmot, ledare för UCL Institute of Health Equity, ledde under 2000-talet WHO-kommissionen om globala åtgärder för ökad jämlikhet och ökad hälsa – han talar om vad som har hänt sedan dess. Stefan Tengblad, professor i Human Resource Management, talar om ledarskap, chefskap och medarbetarskap i en välfungerande helhet. Årets omvärldsbevakning står Nicola Clase från utrikesdepartementet för.

Jag ser också fram mot att lyssna på Ing-Marie Persson som är ordförande i Sweden Chimpanzee Trust. Hon kommer att prata om ledarskap utifrån schimpansernas värld, en föreläsning som jag tror griper tag och berör.

Lugnare första kväll

Vad gäller kvällsprogrammet har vi tagit till oss svar från de senaste årens utvärderingar, där många sagt att en lång middagssittning den första kvällen är i mastigaste laget när dagen har börjat med en tidig resa.

Direkt efter onsdagens sista föreläsning bjuder vi därför in till after work med mättande mingelmat och föreställning med komikern Niklas Andersson.

På torsdagkvällen är du välkommen till festmiddag då ett av Sveriges bästa coverband, Janes Bomb, underhåller. Jag tipsar också om att på torsdagen kostnadsfritt besöka Universeum.

Jag hoppas att du hittar mycket intressant i programmet och att vi möts på Socialchefsdagarna 2020 – på plats i Göteborg eller hemma vid datorn. Ta hand om dig.

Monica Persson
ordförande FSS


Tack till våra sponsorer och samarbetspartners

Göteborgsregionen är samarbetspartner för programinnehåll och konferensadministration.

Göteborgs stad år årets värdstad.