Möjliggörare

MÖJLIGGÖRARE I EN FÖRÄNDERLIG VÄLFÄRD: Som socialchef och ledare inom välfärdssektorn har du ett av världens mest givande arbeten – men kanske också det svåraste. I en föränderlig omvärld, i föränderliga organisationer och med föränderliga personalgrupper ska välfärd produceras och erbjudas till dem som behöver det.

Samtidigt som kraven på kvalitet och utbud ökar, minskas resurserna. Samtidigt som vi följer upp och kontrollerar att vi gör saker på rätt sätt utropas tillitsorganisering. Och samtidigt som frågan ställs om effektivitet och evidens efterfrågas professionens handlingsutrymme.

I det här spänningsfältet är du smörjmedel för att organiseringen av välfärd ska ske så smidigt som möjligt och för att medborgarna ska få vad de behöver.

Att leda socialtjänst handlar om att vara möjliggörare i en föränderlig välfärd

På Socialchefsdagarna 2020 kommer du att kunna utveckla och fördjupa dina förmågor att vara just det. Både genom föreläsningar, seminarier och i mötet med kloka kollegor från hela landet.

Programmet erbjuder ett brett utbud av seminarier om hela socialtjänstens kunskapsområde. Seminarierna där du gör personliga val hålls i fyra olika block på onsdag och torsdag. Gemensamma föreläsningar hålls alla tre dagar.

Några föreläsare

Sir Michael Marmot ledde under 2000-talet WHO-kommissionen om globala åtgärder för ökad jämlikhet och ökad hälsa – han talar om vad som har hänt sedan dess. Stefan Tengblad, professor i Human Resource Management, talar om ledarskap, chefskap och medarbetarskap i en välfungerande helhet. Årets omvärldsbevakning står Nicola Clase från utrikesdepartementet för.

Eftersom jag har träffat schimpanser och bergsgorillor i Uganda, ser jag personligen mycket fram mot att lyssna på Ing-Marie Persson som är ordförande i Sweden Chimpanzee Trust. Hon kommer att prata om ledarskap utifrån schimpansernas värld, en föreläsning som jag tror griper tag och berör.

Lugnare första kväll

Vad gäller kvällsprogrammet har vi tagit till oss svar från de senaste årens utvärderingar, där många sagt att en lång middagssittning den första kvällen är i mastigaste laget när dagen har börjat med en tidig resa. Efter att onsdagens program har avslutats bjuder vi därför in till after work med mättande mingelmat och föreställning med komikern Niklas Andersson.

På torsdagkvällen är du välkommen till festmiddag som avslutas med ett av Sveriges bästa coverband och dans. Jag tipsar också om att på torsdagen kostnadsfritt besöka Universeum – mer om vad Göteborg kan erbjuda hittar du i programmet.

Jag hoppas att du hittar mycket intressant i programmet och att vi ses på Socialchefsdagarna 2020!

Monica Persson
ordförande FSS