Trygga vuxna som vågar visa vägen

SOCIALCHEFSDAGARNA 2021: Tunga rytmer och svängiga beat inleder Socialchefsdagarna 2021 på Malmömässan. Det är Bowdown Dance Academy från Malmö som gästar scenen. Shqiponja ”Panni” Istrefi berättar hur hon gick från elev till ledare och om dansskolans trygga vuxna som vågar visa vägen för Malmös barn och ungdomar.

På scen kommer tre unga tjejer in. Musiken är hög, snabb och svängig. De är svartklädda och dansar på rad. Publiken klappar i takt och energin är hög. Bowdowns ledare sitter längst fram, klappar, ropar och hejar på sina elever. Stoltheten lyser.

Tre äldre ungdomar äntrar scenen och börjar dansa. Tempot sänks, och höjs igen, en dansare kör solo. Musiken byts ut flera gånger och dansstilarna är många: dancehall, hiphop och streetdance. Det är attityd, kraft, dansglädje och stolthet. Energin blir hög i konferenssalen och det är nog många deltagare som har svårt att sitta still.

Inte en vanlig dansskola

Julie Chikane, Janet Chikane och Benjamin Anderberg startade Bowdown 2010, för att fler skulle få chansen att prova på dans. Idag har de flera hundra aktiva elever och de är mer än en dansskola.

De vill skapa delaktighet, ena staden och göra den tillgänglig för alla unga. Det gör dem i samarbete med Malmö Stad och initiativet Helamalmö – där stadens unga kan äta frukost, få läxhjälp, dansa, plugga eller bara hänga. Målet är att fler unga ska känna trygghet, kärlek , tillhörighet och framför allt hopp.

Shqiponja Panni Istrefi berättade på Socialchefsdagarna om sin väg från ”lilla Panni” som nio år gammal började i dansskolan, till att nu 22 år gammal vara en av tolv instruktörer på skolan. Som ung har man så många drömmar, säger Panni, men möjligheterna att förverkliga dem beror så mycket på förutsättningarna.

Bowdown Dance Academy är mer än en skola, säger Panni. Det viktigaste är att prata med barnen och ungdomarna. Hos oss finns det trygga vuxna som vågar visa vägen, som ser och lyssnar, som ger mening.

Panni berättar att hon hela tiden lär sig nya verktyg som hon har med sig i det som hon kallar sitt sociala arbete. Och vad gör hon, när hon inte är på Bowdown med ungdomarna? Jo, hon pluggar till socionom.

Foto: Frozentime