Hur vet vi att det vi gör är rätt?

SOCIALCHEFSDAGARNA 2020: En kunskapsbaserad socialtjänst bygger på att vi arbetar utifrån bästa tillgängliga kunskap och evidens. Det är dock en utmaning att sortera i dagens stora informationsöverflöd. Är vetenskapliga rön ens vetenskapliga? Vad finns det för risker med att tro på osanningar?

I föreläsningen Hur vet vi att det vi gör är rätt hjälper Emma Frans oss att få vetenskapskoll för att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas. Du får bland annat höra mer om vikten av att varken privat eller i yrkesrollen falla för osanningar på nätet, hur källkritik hänger samman med självkritik, exempel på saker vi gärna tror och hur vi kan skilja fakta från lögn. Emma Frans föreläser om konsten att sprida fakta, nå ut med viktig kunskap och slå hål på myter. Du får också höra om vikten av källkritik och källtillit i tider av falska nyheter, alarmistiska löpsedlar och alternativa fakta.

Emma Frans är forskaren som utsetts till Årets folkbildare två gånger, av Studieförbundet Vuxenskolan och föreningen Vetenskap och Folkbildning. Emma skriver i Svenska Dagbladet under vinjetten Vetenskapskollen och har fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst. Senaste boken heter Sant, falskt eller mitt emellan och före den kom Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams. Hon är demokratiambassadör i regeringens kommitté Demokratin 100 år och utnämndes 2019 till Årets Alumn vid Uppsala universitet.

Socialchefsdagarna 2020, torsdag 1 oktober kl. 15.30

Läs mer om föreläsaren på emmafrans.se.