Invigning 2017

Invigning av Socialchefsdagarna 2017:

  • Anna Kråik Åström och basisten Lars Ericsson.
  • Anders Edvinsson, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, Östersund
  • Kalle Gudmundsson, ordförande FSS

Socialchefsdagarna 2017 invigs med de djupa, trollbindande tonerna från Anna Kråik Åström, traditionell jojkare från Åarjelsaepmie. Efter att de första tonerna ebbat ut i salen välkomnar hon årets konferensdeltagare till Östersund och Frösö Park Arena.

– Välkommen till Östersund, välkommen till Frösön och välkommen till Sápmi. Ni har viktiga dagar framför er. Och ni har kanske världens viktigaste jobb. Ni ska ju se till att alla de, som inte får hjälp någon annanstans, får hjälp av er och era medarbetare.

Hon fortsätter berätta om barnen, som är det viktigaste vi har. Men hur får vi dem trygga? Hennes eget sätt är att jojka, och hon går över till en vaggvisa. Nu tillsammans med basisten Lars Ericssons kontrabastoner, som blandas med de mörka trygga jojktonerna. Ett sällsamt lugn infinner sig i salen, bland de sexhundra konferensdeltagarna. Därefter tar hon upp en trumma.

– Där ni sitter, befinner ni er mitt i en flyttled och här har renar fått vila upp sig, mellan höst- och sommarbete. Det är en bra viloplats, något som är lätt att glömma bort när man ser all infrastruktur. Ni ska nu få träffa de här stora rendjuren, och allt ni ser är flera tusen renrumpor som rör sig som en stor massa över landskapet.

De spelar ett stycke med mer energi, och trumman slår i takt med basen. Som hjärtslag.

Anna Kråik Åström och Lars Ericsson inledde Socialchefsdagarna 2017 i Frösö Park Arena, Östersund.

– Det fina med jojk är att man kan jojka allt: platser, djur och starka personligheter. Människor blir odödliga genom jojken, och de ljudliga fotografierna bleknar aldrig. Ellen Inga, var en sådan kraftig kvinna. Tänk er att ni sitter i en roddbåt, och ska ro fem mil. Ellen kunde ro som ingen annan, och jag tror att ni behöver hennes kraft, säger Anna.

Musiken ökar takten, och deltagarna gungar med i rytmen. När musiken ebbar ut möts de av stora applåder.

Moderator Åke Strandberg tar vid och berättar att Anna Kråik Åström är med i gruppen Halta Tjalta, som består av disparata genrestilar och betyder ”allt är möjligt” på samiska.

– När vi nu ska diskutera vår välfärd dessa dagar tycker jag vi ska pröva det, säger Åke Strandberg. Halta tjalta, det ska gå! Allt är möjligt. Välkommen till de här dagarna.


Lyssna på ett klipp med Anna och Lars!


Här är målet

Anders Edvinsson, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Östersund, hälsade Socialchefsdagarnas deltagare välkomna till Östersund.

– Välkommen till Östersund, till Frösön, till Sápmi och till Jämtland. Vi är väldigt stolta och glada över att få stå värd för Sveriges viktigaste socialpolitiska möte. Årets tema är välfärd först, något som finns många aspekter av. Men ska man snäva in det till ert område skulle jag säga att det handlar mycket om tidiga insatser och betydelsen av dessa. Ett exempel är förebyggande och hälsofrämjande verksamhet, och det jobbar vi mycket med här i Östersund.

– Det händer mycket i Östersund, och här byggs det skolor, bostäder, serviceboenden och andra samhällsfastigheter. Men det vi har gjort oss särskilt kända för är idrottsevenemang, som skidskytte-VM och parasportmästerskap. Vi får inte heller glömma ÖFK, Östersunds fotbollsklubb, som har öppnat många dörrar ut i Europa med sin framgång.

– Jag vill avsluta med att citera Wilhelm Peterson-Bergers Arnljot: ”Alltjämt de mäktiga fjäll sig välva högt över solglänsta sund och skogar… Alltjämt den isklara Storsjön… hit har jag längtat… Var gång jag mindes, hur luften blånar i jämtars land…  Tillbaka manade ständigt hjärtat till nordanlandet med vita vintrar, till fjällens flyktiga fagra sommar med sus av grönskan i djupa dalar… Hur långt jag for, här är målet!”

– När ni reser hem efter avslutad konferens kommer ni att längta tillbaka, och när ni så småningom återvänder kommer ni att säga ”hit har jag längtat, här är målet, här är Östersund!”


Tålamod, taktik, tillsammans

FSS ordförande Kalle Gudmundsson pratade om de tre signalorden som genomsyrar temat Välfärd först: Tålamod – för att man behöver arbeta långsiktigt innan man ser effekt. Taktik – för att man behöver ta hänsyn till oförutsedda händelser. Tillsammans – för att socialtjänsten inte är ensamma på välfärdsarenan. Kalle passade också på att tacka för sin tid som ordförande, eftersom han avgår vid årsmötet samma kväll. Han berättade att Östersunds vård- och omsorgschef Lars Liljedahl är nominerad som ny ordförande.

– Som ni vet åker vi ju runt i landet för att arrangera Socialchefsdagarna, och nu har vi kommit till mittens rike – i Östersund. Det är många som har hittat hit, och i år är vi över 600 deltagare.

– Vi har ett fantastiskt spännande program framför oss, med något för alla som jobbar inom den breda socialtjänsten samt vård och omsorg. Tanken är också att dagarna ska vara till nytta och ge möjlighet till nätverkande, kryddat med två kvällars nöje.

– Årets tema är Välfärd först! Det är det vi brinner för, och vill värna. Men det finns många utmaningar för välfärden och socialtjänsten. Till exempel ser vi ökade sociala klyftor i samhället, vi har personal- och kompetensbrist samt bostadsbrist. En befolkningsutveckling med fler äldre och fler nyanlända gör att fler har behov av våra tjänster, och kraven ökar på tillgänglighet och kvalitet. Många gånger är systemen komplicerade, medborgarna förstår dem inte alla gånger och de springer mellan myndigheter för att få sina behov tillfredsställda.

– Kan vi göra något åt det här? Ja, med tålamod, taktik och genom att göra saker tillsammans.

– Vi har väntat tålmodigt men kraftfullt på utredningen av sociallagstiftningen, och FSS var bland de första som träffade utredaren Margareta Winberg. Tillsammans, behöver vi jobba för att klara våra uppdrag och vi har använt det som en taktik. Ett exempel på resultatet av att jobba tillsammans, är att vi i år har ett helt gäng med generaldirektörer på scenen som kommer att prata om välfärdsfrågorna.

– Samarbetet med myndigheter och SKL ser vi som en framgångsfaktor. Vi har gemensamma intressen av att vi förmedlar vår verksamhetsnära kunskap i olika frågor. Det ger möjlighet till bättre beslut och förankring.

– Till sist vill jag gratulera Östersund som har haft en sådan framgång med sitt fotbollslag. Vi håller tummarna för att det går bra på matchen mot Hertha Berlin på torsdag, för på fredag kommer tränaren Graham Potter hit, och vi vill ju gärna se en segerrusig sådan. Han kommer att fortsätta prata om tålamod, taktik och tillsammans.

– Det är sista gången för mig som ordförande att stå och hälsa välkommen. Imorgon har vi en ny ordförande, och Lars Liljedahl är nominerad till posten. Så välkomna allihopa, då startar vi årets Socialchefsdagar!

Gå vidare och läs artiklar baserade på storföreläsningarna, och konferensdokumentation från seminarierna.


Text: Jenny Asp, frilansande textkonsult och skribent
Foto: © Mark Harris, frozentime. Här hittar du bilder för nedladdning!