Med nya perspektiv på problemlösning

Forskare älskar problem. Under stora skratt tog Jesper Rönndahl, komiker och programledare, Socialchefsdagarnas deltagare med på en historisk exposé över vetenskapshistoriens roligare detaljer. Och på vägen lärde han oss också hur man kan lösa våra vanligaste problem. Historien är full av dåliga idéer och misslyckanden – misstag som sedan har visat sig bli något fantastiskt. Från penicillin till post-it och Ahlgrens bilar.

Till skillnad från vanliga människor älskar forskare problem. Så pass att de till och med skapar nya problem, för att kunna lösa dem. På sin föreläsning på Socialchefsdagarna 2019 drog Jesper Rönndahl flera paralleller mellan vetenskapshistorien och vår samtid, utifrån några av våra vanligaste problem.

Kreativitet – grunden i problemlösning

Enligt Jesper är kreativitet det viktigaste problemområdet, men också det svåraste. För det är tufft att hitta på bra idéer. Även Einstein hade ibland svårt att komma på idéer, något som kan vara till en tröst när kreativiteten står på sparlåga.

Om man har svårt att koncentrera sig tipsar Jesper om distraktion som kreativitetsskapare. Enkla och repetitiva rörelser gör det lättare att fokusera, som att dra sig i skägget eller tvinna håret. Einstein kom tydligen på stora delar av relativitetsteorin när han tog av och på sina strumpor.

Men de flesta bra idéer kommer när man gör något annat, för då styr man om de tankebanor man har. Jesper tar upp Alexander Fleming, som inte orkade diska när han åkte på semester. Vad uppstod då? Jo, penicillin!

Sno någon annans idé

Att ha ork- och tidsbrist är ett annat vanligt problem, både förr och idag. Christopher Polhem brukar kallas den svenska mekanikens fader, och han uppfann bland annat polhemsknuten, som kan överföra kraft i vinkel.

– Problemet var bara att det inte var han som uppfann den. Det var engelsmannen Robert Hooke, som i sin tur snodde det av italienaren Girolamo Cardano. Så vad lär vi oss av detta? Om du inte hinner: Sno någon annans idé!

Fantastiska misstag

Vetenskapshistorien är full av misslyckanden och dåliga idéer. Men även de behövs – för annars blir det ingen framåtrörelse i världen. Som Jesper avslutningsvis tar upp finns det många misstag som har lett till fantastiska saker. Penicillinet, mikrovågsugnen, röntgen, Kelloggs cornflakes, post-it-lappar och Ahlgrens bilar är alla innovationer som från början inte alls var meningen att bli det de blev.

– Så vad lär vi oss av misslyckanden? Var inte rädda. Kör bara! Det kan bli nästa post-it!


Socialchefsdagarna 2019, Problemlösning – The Science way! • Jesper Rönndahl, programledare och komiker.

Text: Jenny Asp, textkonsult
Foto: © Mark Harris, Frozentime