Invigning av Socialchefsdagarna 2018

Över 700 personer hade bänkat sig i Hammarskjöldsalen på Elmia i Jönköping när Socialchefsdagarna 2018 öppnade. De möttes av vacker sång av Södra Vätterbygdens folkhögskolas kör som framförde stämningsfulla nummer med allt från madrigal till musikal.

När tonerna hade lagt sig förklarade moderator Åke Strandberg Socialchefsdagarna 2018 öppnade och välkomnade alla deltagare.

– Det pratas mycket om lokalproducerat nuförtiden, men jag tycker att det borde vara mer intressant var saker konsumeras. Nu bjöd vi på musik som är både lokalproducerad och lokalkonsumerad. Varmt välkomna!

Kommunalråd med utmanande framtid

Andreas Sturesson, kommunalråd med ansvar för välfärdsfrågor i Jönköpings kommun, fortsatte sedan med att välkomna deltagarna till staden.

–  Ni befinner er i en gammal stad som växer väldigt snabbt. Här har vi satsat på små barngrupper i förskolan, vi har Sveriges högsta sysselsättning för inrikesfödda och vi har ökat antalet platser på äldreboendena. Men det är en stor utmaning att behålla den nivån. Hur välfärden ska finansieras är en av de viktigaste frågorna för framtiden.

Sturesson lobbade för programpunkten ”ute i korridorerna” och syftade på de viktiga mötena mellan människor och de idéer som då kan födas. Han passade även på att tipsa om en attraktiv tjänst i kommunen.

– Jönköpings socialdirektör kommer snart att göra annat i livet, så är ni intresserade finns tjänsten snart att söka. Som smålänning passar jag på att säga det här så behöver vi inte annonsera lika mycket!

Bredd och djup

Lars Liljedahl, ordförande för Föreningen Sveriges socialchefer avslutade inledningen med att berätta om ambitionen med Socialchefsdagarna.

– Vi ska erbjuda både bredd och djup under de här dagarna. Jag upplever att klimatet har blivit hårdare och det har nog aldrig varit viktigare inom vårt område att stanna upp för att fylla på med kunskap och idéer. Jag brukar citera Michael Marmot och säga ”ett jämlikt samhälle är ett rikt samhälle” och där har alla i det här rummet en viktig roll att spela.