Graham Potter

En fotbollsklubb som har gjort skillnad

När Graham Potter, tränare för Östersunds FK, kliver upp på scenen på Socialchefsdagarna möts han av ett jubel. Kvällen innan vann klubben hemmamatchen mot Hertha Berlin i Europa League. Men för sex år sedan när fotbollstränaren kom till Östersund från Birmingham såg det annorlunda ut. Han är här för att berätta hur klubben har kommit dit den är idag, i kontexten av ledarskapsteorier, och vikten av att utveckla en identitet.

Efter att ha varit fotbollsspelare i 13 år i England, valde Graham Potter som trettioåring att sluta. Istället sökte han sig till universitetet, där han läste ledarskapsteori och tog en master i ämnet. Det var en annorlunda väg att ta för en coach, berättar han.

– Universitetet är en säker värld där man kan experimentera, utveckla och prova ut metoder. Under mina fem år som student tränade och coachade jag så mycket som möjligt. Det var en perfekt miljö att starta som coach helt enkelt. Men jag kom till ett vägskäl där jag kände att jag måste ut och prova mina teorier och metoder i den riktiga världen, i fotbollsvärlden, där resultat verkligen spelar roll.

Och hans chans dök upp – i Östersund av alla platser. När Graham Potter först kom i kontakt med klubben låg den i division två, och präglades av en tappad tilltro, rädsla och ett skuldbeläggande av tränarna. Men ordförande Daniel Kindberg sålde in bilden av en ambitiös klubb som ville göra något annorlunda, och göra skillnad. Graham Potter blev såld på visionen, men var klubben befann sig geografiskt innebar ett litet problem.

– Att ta sig an uppdraget innebar att lämna vårt liv i England, där min fru hade byggt upp sitt företag under tio års tid. Och att flytta med vår knappt ettårige son till en stad som befinner sig i ständigt mörker och 25 minusgrader på vintern. Det var lite svårt att sälja in till familjen, men jag är tacksam för att min fru gick med på att ge det ett försök!

Attityd och miljö avgörande för prestationen

2011 kom de till Östersund, och han berättar att han då fick starta från grunden i klubben med att bygga upp en ny identitet. Han ville bort från den traditionella fotbollskulturen där man ofta skyller på varandra och där misslyckanden skapar rädsla i gruppen.

– Jag ser snarare misslyckanden som en chans att lära sig, och att bli bättre. Våra nyckelord är mod, skillnad och glädje. Om man inte har kul när man spelar fotboll, vad är då för mening med att göra det?

Graham Potter tog med sig teorier från sin utbildning och satte upp nya principer för hur klubben skulle jobba. ”The performance equation” innebär att prestationen är beroende av potentialen, och av psykologin! För att skapa den rätta miljön som tränare handlar det om att komma med en vision och fokusera på mentaliteten i klubben.

– Fotboll är extremt fokuserat på resultat, förmågor och fysisk träning. Träna mer, ja självklart! Men spelarens attityd och miljön man tränar i är lika viktig. Många säger att de var superspelare som unga, men att de sällan maximerade sina resultat. Ofta är det just den sista delen av ekvationen som saknas – hur vi utvecklar människor, menar Graham Potter.

Framgång genom sång, dans och teater

ÖFK tog sig in i superettan, men för att komma ännu högre insåg Graham Potter att de behövde spela på sitt sätt, och göra det annorlunda än andra, större klubbar i Sverige. De behövde skapa sin egen historia. Men hur kunde de utveckla kulturen de verkade i? De behövde ta sig ur sin bekvämlighetszon och jobba på identiteten även utanför fotbollsplanen.

– Vårt första kulturprojekt var att skriva en pjäs. Jag målade upp mina stora drömmar för spelarna, att Steven Spielberg skulle regissera den och att vi skulle vinna en Oscar. Nu blev det inte riktigt så, men det var så jag involverade spelarna och det blev startskottet för våra olika projekt.

Efter pjäsen följde sånguppträdanden, konst- och dansprojekt. Graham Potter berättar att rekrytering till laget var svår i början, och media skrev om det knasiga laget från norr som dansade och spelade teater. De hade tagit sig till allsvenskan, men många tyckte inte de hade något där att göra.

– Fotbollsvärlden måste var något av det mest konservativa som finns. ”Nej, det där kommer inte att funka” sade många. Men vi befann oss fortfarande i processen att göra avtryck. Vi har dansat balett – även om jag inte kan dansa – och vi har sjungit Jämtlandssången på jamska inför stor publik. Allt detta har gjort vårt lag sammansvetsat, fullt av energi och empati.

Och de som från början misstrodde Graham Potters (foto: Carl Sandin) lite annorlunda metoder, har fått bevittna en framgångssaga. För klubben tog sig upp; i år vann de svenska cupen och gick vidare till Europa League.

– Jag är så stolt över Östersunds klubb och den fantastiska miljö vi har skapat här. Framgång beror inte på enskilda personer, utan man måste skapa en miljö där alla kan bidra. Det har varit en otrolig resa och livserfarenhet att få vara med och bygga upp klubben, avslutar han.


Föreläsningen Tålamod, taktik, tillsammans – there is no other way! • Graham Potter, tränare Östersunds FK. Socialchefsdagarna i Östersund 29 september 2017

Text: Jenny Asp, frilansande textkonsult och skribent
Foto: © Mark Harris, frozentime. Här hittar du bilder för nedladdning!