Storföreläsningar 2017

Här hittar du artiklar, foton och föreläsarnas egna presentationer från förmiddagsprogrammen onsdag, torsdag och fredag i stora föreläsningslokalen i Frösö Park Arena. Klicka dig vidare från respektive länk nedan. Dokumentation från eftermiddagsseminarierna hittar du här. Letar du efter något som du inte kan hitta? Maila till info@socialchefsdagarna.se i så fall. Dit kan du också höra av dig om du har någon annan synpunkt.

Bildanvändning

Bilderna är fotograferade av Mark Harris, Frozentime om inget annat anges. Är du intresserad av att använda någon av bilderna?

  • Mark Harris bilder får du ladda ner härifrån och använda fritt i internt, icke kommersiellt material. Fotografens namn ska alltid anges: ”© frozentime.se”.
  • Men om du vill använda en bild i kommersiell marknadsföring, eller skicka en bild till media för publicering i tidning eller webb, vill vi att du kontaktar oss för högupplöst bild och publiceringsrätt. Fotografens namn ska alltid anges: ”© frozentime.se”. Läs mer om bildanvändning här.

 


MIGRATIONENS BETYDELSE I DET SVENSKA SAMHÄLLET I HISTORISK TID

Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet (foto: frozentime)

ARTIKEL: Migranterna som byggde upp landet Sverige ”Invandrare kommer hit och tar jobben från oss.” Det får man ofta höra i dagens debatt. Men enligt Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, är det i mångt och mycket de inflyttade som genom tiderna har skapat och utvecklat det Sverige vi har idag. Läs artikeln här!


Utmaningar i svensk ekonomi med välfärdssektorn i fokus

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea Sverige (foto: frozentime).

ARTIKEL: Går det bra för världen, går det bra för Sverige. Ett fantastiskt läge. Det befinner sig Sverige i idag, enligt Annika Winsth. Växande ekonomi, hög sysselsättning och små inkomstskillnader. Men hur ser det ut i framtiden? Läs artikeln här!

Ladda hem de bilder som Annika Winsth visade.


FRAMTIDENS SOCIALTJÄNST

Margareta Winberg leder utredningen om översynen av socialtjänstlagen (foto: frozentime).

ARTIKEL: Ser över framtidens socialtjänstlag. Just nu brottas utredningen med hur det långsiktigt förebyggande arbetet ska främjas. På samhällsnivå rör det hur socialtjänsten kommer in i samhällsplaneringen, hur man tar tillvara professionens kompetens och hur man bygger ”kvarteret Framtiden”. Läs artikeln här!


Välfärdsutvecklingen

ARTIKEL: Vad fokuserar FSS på 2018? När publiken får vara med och tycka till om de viktigaste socialpolitiska frågorna idag blir svaret: integration, första linjens socialtjänst och kompetensförsörjning, tätt följt av samverkan och personalförsörjning. ”Det tar vi med oss i arbetet i styrelsen”, säger FSS nyvalda ordförande Lars Liljedahl. Läs artikeln här!


TILLITSBASERAD STYRNING AV OFFENTLIG SEKTOR

ARTIKEL: Från onödig kontroll till värdefulla möten. Det riktiga värdet för människor skapas i mötet, menar Laura Hartman, ordförande för Tillitsdelegationen. Men ofta blir vi tvingade att lägga tid på fel saker som i längden inte fyller det övergripande målet. Det ska Tillitsdelegationen ändra på. Läs artikeln här!

Ladda hem de bilder som Laura Hartman visade.


TILLSAMMANS FÖR ATT MÖTA SOCIALTJÄNSTENS BEHOV

ARTIKEL: För en samordnad, behovsanpassad och kunskapsbaserad socialtjänst. Rådet för styrning med kunskap består av nio myndigheter, och syftet är att samordna den statliga förvaltningen så att den bättre kan stödja socialtjänstens arbete. Målet är att ge en gemensam bild av omvärlden och inte säga emot varandra i rekommendationer. På Socialchefsdagarna i Östersund berättar sex medlemmar i rådet om sitt arbete och svarar på frågor från deltagarna. Läs artikeln här!

Ladda hem de bilder som panelen visade.


TÅLAMOD, TAKTIK, TILLSAMMANS – THERE IS NO OTHER WAY!

ARTIKEL: En fotbollsklubb som har gjort skillnad. När Graham Potter, tränare för Östersunds FK, kliver upp på scenen på Socialchefsdagarna 2017 möts han av ett jubel. Kvällen innan vann klubben hemmamatchen mot Hertha Berlin i Europa League. Men för sex år sedan när fotbollstränaren kom till Östersund från Birmingham såg det annorlunda ut. Han är här för att berätta hur klubben har kommit dit den är idag, i kontexten av ledarskapsteorier, och vikten av att utveckla en identitet. Läs artikeln här!


OMVÄRLDSBEVAKNING UTIFRÅN RÅDANDE LÄGE I EU OCH VÄRLDEN

ARTIKEL: En gemensam politik för att bygga broar. ”Vi måste ta fram en lagstiftning som är hållbar över tid och neutral till var inflödet sker. Det är inte rimligt att man i ett land som Kroatien tog emot 35 personer, när man i Tyskland tog emot över en miljon människor.” EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (foto: Europaparlamentet) har hand om revisionen av Dublinförordningen, och som avslutande talare menar hon att framtiden är möjligheternas tid om vi bygger den tillsammans. Läs artikeln här!