15. Nätdroger och nätdroghandel

Droghandel på nätet pågår ständigt med både narkotikaklassade och ännu ej klassade substanser. Under seminariet  berättade polisens narkotikasamordnare Niklas Lindroth om vad som säljs just nu, hur köpen går till och vilka som står bakom handeln.

Som sakkunnig polis i rättegångar gällande elektronisk droghandel samt nya psykoaktiva substanser har Niklas Lindroth god insyn i ämnet och har bland annat utbildat försvaret, kriminalvården, domstolsverket, polisen och ekobrottsmyndigheten.

– Idag jobbar jag med narkotika på heltid och arbetstiden är fördelad på 60 procent gatulangningsfrågor och 40 procent utbildningsfrågor.

Niklas Lindroth inledde med att konstatera att det finns både goda och dåliga nyheter om narkotikasituationen på nätet just nu.

– De goda nyheterna är att fentanylvågen verkar vara över. Preventiva åtgärder lagstiftningsmässigt både i Sverige och utomlands, samt domen mot två bröder för vållande till en annans död verkar haft effekt. Den domen var revolutionerande eftersom drogerna inte var narkotikaklassade vid tillfället. Vi är också bättre rustade för nästa våg på området.

– De dåliga nyheterna är det kommer fler vågor med olika sorters nätdroger och vi har blivit överrumplade av NPS (nya psykoaktiva substanser) flera gånger tidigare.

Nätdrogernas framfart

Substanserna som kallas NPS och som inte är narkotikaklassade började dyka upp på 1990-talet. Idag kommer det ett nytt oklassat preparat i veckan inom EU.

– Folkhälsomyndigheten föreslår nya ämnen som ska klassas som narkotika eller hälsofarlig vara, men det tar cirka tre månader från att en substans upptäcks till att den blir klassad. Kriminella försöker också gå runt lagen genom att ändra den kemiska strukturen på substansen.

Varför har då droghandeln på nätet exploderat? En orsak är lättillgängligheten och anonymiteten på internet.

– Man är van sedan tidigare att handla på internet, använder den teknik som finns och det är lätt att knyta kontakter mellan kunder och säljare. Dessutom finns det bra metoder för att dölja sin identitet.

Dödlig renhetsgrad

Substanserna är ofta mycket potenta och har hög renhetsgrad om man jämför med exempelvis kokain som säljs på gatan, och som har blandats ut på olika sätt. Till skillnad från klassiska substanser och narkotiska läkemedel som fälttestats i många år, är de flesta NPS:er inte ens testade på djur.

– Första gången de testas är i någon ungdoms kropp och problemet är att man aldrig vet vad man får och att webshopparna inte alltid vet vad de säljer.

Niklas Lindroth beskrev hur dödliga några av NPS:erna kan vara.

– Tre små ”saltkorn” av fentanyl dödar en vuxen man. Karfentanyl är ett annat exempel och i ett fall virvlade det upp korn från en påse som en person hanterade. Det räckte för att döda. Substanserna kan alltså vara livsfarliga för både brukare, blåljuspersonal som ger första hjälpen och andra personer som oavsiktligt får det i sig.

År 2016 gick fentanyl om heroin som den dödligaste drogen i Sverige. De flesta av dem som dog av fentanyl, drabbades av oklassade varianter.

– Nu har vi sett en dramatisk minskning av fentanyldödsfall, men den är betydligt mer etablerad än spice som var vanligt tidigare. Spice minskade kraftigt som ett resultat av flera samverkande faktorer, bland annat efter ett program av Uppdrag Granskning om drogen. Vi har i princip inte stött på spice på gatan sedan dess.

Nätdroghandeln idag

– Det finns sju svenska webshoppar som säljer oklassade substanser idag. De substanserna fungerar som narkotika, men är inte klassade än. Och eftersom de inte är klassade, är det inte mer olagligt än att sälja socker.

Den illegala handeln med droger utförs oftast på det så kallade Darknet. Där skapas anonym och krypterad kommunikation över internet.

– Darknet är som internet, fast tvärtom. Det är svårt att se vad du gör, vad du har gjort och var du befann dig när du gjorde det.

För ungdomar är sociala medier och appar ett vanligt sätt att leta upp säljare.

– De använder ofta befintliga appar som WhatsApp, Instagram och Kik, och söker exempelvis på olika hashtags för att hitta säljare. Tidigare fanns det många facebookgrupper för endast inbjudna, men det är inte ett lika stort problem sen Facebook tog krafttag mot det.

– Sen har virtuella valutor som bitcoin revolutionerat handeln, eftersom man nu kan betala krypterat och göra transaktioner utan att en bank är inblandad. Annars sker ofta möten med kontant betalning. Swish minskar däremot, eftersom det är för lätt att åka fast och samma sak gäller för banköverföringar.

Lastbilschauffören som blev langare

Niklas Lindroth berättade också om ett uppmärksammat fall i Sverige som blev något av en ögonöppnare för polisen när det gäller nätdroghandel.

– Polisen grep en lastbilschaufför som hade substanser på sig. Tidigare hade han bara ett par domar för hastighetsöverträdelser och överskriden maxlast på sig. Men vid husrannsakan upptäcktes 34 vadderade kuvert, samt bland annat amfetamin, ecstasytabletter och spice.

Darknethandel var vid tillfället ett i stort sett okänt område för den svenska polisen. Men efter en lång tids undersökningar upptäcktes plötsligt chaufförens handelsplats på nätet.

– Han kallade sig för Speedsweden och hade en sida på Silkroad som är en droghandelsplats på Darknet. Det visade sig sen att han hade haft alkoholproblem och under ett tolvstegsprogram mötte han en person som höll på med amfetamin. Det var antagligen så han kom in på banan att börja sälja droger på Darknet. Vi tror att han var inne på sitt tredje eller fjärde kilo amfetamin när han åkte fast och totalt hade han 1222 dokumenterade överlåtelser. Han dömdes sedermera för 500 av de här överlåtelserna till fem års fängelse för grovt narkotikabrott.

– Paradoxen med modern teknik är att ju mer avancerad den är att förstå, desto lättare är den att använda.

Steget efter

Från publiken kom frågan om vilken strategi polisen har för att hantera det faktum att de hela tiden ligger steget efter säljarna.

– Familjeklassning av substanser är något som jag lobbar hårt för. Dock är det så att man klassar mer proaktivt nu, genom att klassa sådana substanser som man tror kan bli intressanta på marknaden framöver. På ett sätt är vi mer med i matchen nu, polisen har tvingats att bli skickligare och många handlare på nätet har också åkt fast. Men samtidigt kommer vi säkert att bli överrumplade igen.


Socialchefsdagarna 2018, seminarium 15. Nätdroger och nätdroghandel • Niklas Lindroth, narkotikasamordnare, Polisen Alingsås.

Text: Erik Skördåker, copywriter
Foto: © Frozentime