Guitars – The Museum

På Socialchefsdagarnas inledande morgon möter deltagarna två representanter från en av världens finaste samlingar av gitarrer – och den finns i Umeå. Tvillingbröderna Michael och Samuel Åhdén har ägnat 45 år åt att samla på vintagegitarrer, och 2014 öppnades museet Guitars – The Museum tillsammans med grundaren och ordföranden Fredrik Fagerlund.

– Det har blivit en livsstil, och vi jobbar varje dag med att försöka skapa upplevelser genom att hitta gitarrer och möta musiker, designer och hantverkare. För oss var det viktigt att museet skulle stanna i Umeå, säger Michael Åhdén.

Fredrik Fagerlund tar vid med en stålsträngad gitarr i handen:

– Det finns många historier kring de här gitarrerna. Jag ska spela så får ni höra hur det lät under mellankrigstiden i Tyskland på 20–30-talet.

– Om man frågade någon på 30-talet hur en gitarr ser ut, skulle de beskriva det som en låda med ett hål, där hålet är det som skapar akustiken. Om man ville förstärka ljudet, var man bara fler gitarrer. Gitarristen stod oftast längst bak i orkestern och kompade trummisen, berättar han.

På 50-talet tog gitarren ett litet steg fram och man satte nu även mikrofon på den. Nu kom den elektriska gitarren, som vispade på i bakgrunden. Fredrik spelar upp en snutt av Buddy Holly, som var den tiden tonårsidol.

– Och på 60-talet slog mikrofonen igenom på riktigt, och Eric Clapton kom att bli en viktig förgrundsfigur. Innan dess hade man i studior letat efter det perfekta ljudet, men det ville inte Clapton ha. Han ville få gitarren att skrika. ”This is the way I play”. Och nu ska jag själv försöka kopiera Eric, säger Fredrik och övergår till att spela solo med elgitarr.

Publiken applåderar och Fredrik önskar samtliga deltagare varmt välkomna till gitarrmuseet i Umeå.