Invigning 2018

Att leda i framtidens välfärd

Socialchefsdagarna 2018 i Jönköping inleddes med vacker körsång när den är som bäst: lokalproducerad och lokalkonsumerad. Södra Vätterbygdens folkhögskolas kör gav den 720-hövdade publiken några stämningsfulla nummer med allt från madrigal till musikal.

Södra Vätterbygdens folkhögskolas kör, under ledning av Ove Gotting (foto: Frozentime).

En stad i snabb utvecklingstakt

Moderator Åke Strandberg förklarade Socialchefsdagarna 2018 för öppnade och lämnade över till Andreas Sturesson, kommunalråd med ansvar för välfärdsfrågor i Jönköpings kommun som för värdstadens räkning välkomnade publiken.

Han tipsade alla som tycker att det är så vackert vid Vätterns strand att ”här vill jag bo” att Jönköpings socialdirektör snart kommer att göra annat i livet (läs: gå i pension), så det blir en tjänst ledig.

– Eftersom vi är smålänningar passar vi på att säga det här så behöver vi inte annonsera lika mycket!

Andreas Sturesson uppmanade deltagarna att inte glömma ”programmet ute i korridoren”, det är i mötet mellan människor som idéerna föds.

Nytta, nätverk och nöje

Föreningen Sveriges socialchefers ordförande Lars Liljedahl höll ett kort öppningsanförande. Han betonade att FSS ambition är att erbjuda ett program med både bredd och djup.

– Det har nog aldrig varit viktigare att vi får stanna upp en stund, fylla på med kunskap och idéer. Socialtjänstlagens portalparagraf är ord att stödja sig på i tider som dessa när jag upplever att friktionen har ökat och klimatet blivit hårdare. Vi har alla i det här rummet en stor roll att spela i samhället.