Kultur

Anna kråik

– Att jojka är att minnas, att känna och att vara, säger Anna Kråik Åström och fortsätter: Med jojken kommer människors minne till liv, platser blir besökta, djur och känslor gestaltade.

Allt kan jojkas och det gör Anna tillsammans med sin medmusiker Lars Ericsson.

Anna Kråik Åström är traditionell jojkare från Åarjelsaepmie (foto: Sverker Berggren).

• Plats på scenen för Anna Kråik, onsdag kl. 9.30


Teater Barda ”De sociala kongresserna”

Verksamhetsledaren Henrik Ögren presenterar tillsammans med skådespelarna Johanna Balsjö, Sebastian Bergström och Christine Berglund kort Teater Barda och visar dansfilmen ”De sociala kongresserna”.

”De sociala kongresserna” handlar om hur vi människor förhåller oss till varandra och synliggör kroppens funktion i det sociala samspelet. Dansen utgår från det mänskliga behovet av närhet, ömhet och beröring i en värld full av misstro, svek och ensamhet. Ett oblygt konstaterande av hur olika en människokropp kan se ut, ett bejakande av kroppens möjligheter och en insikt om kroppens begränsningar.

Om Teater Barda

Teater Barda är en scenkonstgrupp där skådespelarna/dansarna är människor med artistiska drag. Teater Barda vill skapa kvalitativ scenkonst som på ett seriöst sätt framhäver skådespelarnas färdigheter som scenkonstnärer och samtidigt integrerar dem i ett professionellt yrkesliv.

Teater Barda är egentligen en levande ”win-win” berättelse om hur kulturens kraft kan bidra till utveckling på såväl individ, grupp och samhällsnivå. Ett demokratiseringsarbete som ger fler kulturskapare tillgång till det offentliga scenrummet för att dela med sig av sina unika och kreativa uttrycksformer samtidigt som vi breddar allmänhetens uppfattningar om vilka röster som får höras och vilka kroppar som får synas på scenen i kvalitativa och professionella sammanhang.

Teater Barda är ett samarbete mellan Estrad Norr och Östersunds kommun. Ensemblen är en fast del av den ordinarie verksamheten hos Estrad Norr. Teater Barda är på riktigt!

Vi har arbetat tillsammans i snart 10 år och alltid satt kvalitén först. Allt vi gör ska vara bra, vi tar vår yrkesutövning på allvar. Vi har hela tiden arbetat med tron på att med krav och utmaningar växer vi som människor, och efter 10 år tillsammans är slutsatsen densamma.

Föreställningen De sociala kongresserna, bild från en föreställning i Östersund 2013 (foto: Marie Birkl, Mirakelfoto).

I Teater Barda utgår vi inte från våra olika funktionsvariationer i vårt arbete, vi pratar hellre om varandra som kollegor, personer eller skådespelare. Vi utgår alltid från vem individen är och hens möjligheter istället för diagnoser, begränsningar och svårigheter. Däremot använder vi oss gärna av diagnoser och funktionshinder på ett otvunget sätt i vår scenkonst. Skådespelarna i Teater Barda är modiga som törs vända och vrida på sitt liv och sin tillvaro, vi har i våra produktioner genom åren tillvaratagit och förädlat det konstnärliga uttryck och de erfarenheter våra skådespelare har. Teater Barda fyller idag sin egen plats i svensk scenkonst och vi fortsätter utvecklas genom nya utmaningar och scenkonstuttryck.

Henrik Ögren, verksamhetsledare Teater Barda

• Plats på scenen för Teater Barda: torsdag kl. 9.00


The Rockin Pots

En relationsstärkare är körsång. På fredagsmorgonen uppträder The Rockin Pots, en kör för asylsökande. Jonas Hagström från Jämtlands musikskola berättar:

Sedan början av 2015 driver vi kören The Rockin Pots för asylsökande på flyktingförläggningen i Grytan utanför Östersund. Kören är öppen för alla och består av en härlig blandning människor från en mängd olika länder.

Vi övar tillsammans varje vecka och ett par gånger per år sjunger vi tillsammans med andra etablerade körer från Östersund och har både jul- och vårkonserter ihop. Detta gör att vi bygger broar mellan olika kulturer och nationaliteter och sprider glädje.

Sången blir en meningsfull aktivitet som ger flyktingarna någonting annat att tänka på för en stund än den tuffa situation de befinner sig i.

• Plats på scenen för The Rockin Pots: fredag kl. 9.00


Ständut blakk

När Östersunds kommun i samarbete med JP Infonet står värd för festmiddagen, är det Ständut Blakk som står för underhållningen.

Ständut blakk betyder ”alltid pank” på jämtska. De spelar på onsdagskvällens festmiddag på OSD (foto: Ständut blakk).

Det här showbandet blandar party, musik och komik. Klassiska covers, egna komiska låtar och tolkningar av andra gamla och nya hits. Från Mozart och Bach till AC/DC, Coldplay och Bruno Mars med fantastisk spelglädje, kryddat med den originella fiolen.

Fiolspelaren Pär Hedman. Övriga medlemmar i bandet heter Markus Albertsson, gitarrist som startade bandet, Roger Hansson, sångare och gitarrist, Morgan Jönsson, trummis och Jonas Gladh, keyboardist. (Foto: Ständut blakk)

• Plats på scenen för Ständut blakk på onsdagskvällens middag som börjar kl. 19.30


Patriks Combo

Välkomna till Patriks Combo och deras värld. ”I vår värld finns ingen dålig underhållning och ingen omunter publik. Hos oss finns bara underbara låtar och fantastiska åhörare. I vår värld skrattar alla åt alla skämt hela tiden för nivån är fortsatt konstant hög och jämn …”

 

Patriks Combo spelar på torsdagens festmiddag på Frösö Park Arena (foto: Patriks Combo).

Patrik Zackrisson: Tusenkonstnär, låtskrivare, revymakare m.m. Sångare som spelar synt, ståbas, dragspel m.m.

Anders Erlandsson: Gammal i gemet och spelar trummor som aldrig förr. Sjunger som om han vore släkt med Elvis.

Fredrik Magnusson: Frisk fläkt i Combo som främst spelar gitarr och kan hantera Facebook och bloggen med sin mobiltelefon.

• Plats på scenen för Patriks Combo på torsdagskvällens middag som börjar kl. 19.30